ОЦІНКА БЮДЖЕТНОГО ФІНАНСУВАННЯ СФЕРИ КУЛЬТУРИ УКРАЇНИ НА СУБНАЦІОНАЛЬНОМУ РІВНІ В КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Кічурчак, М. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. З огляду на реформування державної політики у сфері культури і реалізацію стратегії сталого розвитку в Україні виникає потреба проаналізувати стан бюджетного забезпечення цієї сфери в регіональному розрізі. Метою є визначення особливостей державного бюджетування сфери культури на субнаціональному рівні та обґрунтування практичних рекомендацій з поліпшення її фінансування в умовах реалізації стратегії сталого розвитку економіки України. Застосовано такий науково-методологічний інструментарій, як індукція і дедукція, порівняння, синтез, факторний аналіз методом головних компонент та економетричне моделювання. Оцінено тенденції змін видатків місцевих бюджетів на сферу культури в Україні у 2003—2018 рр. Визначено, що динаміка видатків місцевих бюджетів на культуру і мистецтво мала флуктуаційний характер, але завдяки реалізації стратегії сталого розвитку «Україна — 2020» фіксували слабкі позитивні зміни в підходах до бюджетного забезпечення цієї сфери на рівні регіонів. Здійснено порівняльний аналіз стану фінансування цієї сфери з місцевих бюджетів в Україні та країнах ЄС, установлено, що в нашій країні видатки місцевих бюджетів на цю сферу є нижчими, ніж у цих країнах. Запропоновано такий науковий підхід до оцінювання тенденцій бюджетного фінансування сфери культури на субнаціональному рівні: специфікація головних чинників, які впливають на обсяг видатків місцевих бюджетів на культуру і мистецтво за регіонами; проведення факторного аналізу методом головних компонент для структурування факторів та їхнього ранжування в розрізі регіонів; побудова багатофакторної економетричної моделі для визначення особливостей впливу досліджуваних факторів на видатки місцевих бюджетів на культуру і мистецтво в регіонах України. Обґрунтовано, що вдосконалення бюджетного фінансування сфери культури України на субнаціональному рівні ґрунтується на чіткому окресленні підходів до розподілу бюджетних ресурсів на цю сферу, пов’язане з посиленням фіскальної спроможності місцевих бюджетів, заходами, спрямованими на стимулювання ділової активності та поліпшення соціально-демографічної ситуації. Ключові слова: сфера культури, місцеві бюджети, субнаціональний рівень, бюджетне фінансування, сталий розвиток, факторний аналіз. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 4; бібл. 19.