ФОРМУВАННЯ МОДЕЛІ ІЄРАРХІЇ ВПЛИВУ ЗАГРОЗ НА КАДРОВУ БЕЗПЕКУ БАНКІВ - Живко, З.; Воронка O.; Бліхар, В.; Руда I.; Кухарська, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проведене теоретико-аналітичне дослідження, яке передбачало ознайомлення з доробком вітчизняних i закордонних науковців стосовно забезпечення кадрової безпеки банків та здійснення оцінки кадрової безпеки банківського сектору економіки, дало змогу розробити орієнтовані графічні моделі та відповідні їм матриці досяжності, які відображають зв’язки між загрозами, і послугували основою для ієрархічного впорядкування ключових загроз для кадрової безпеки банків. Ієрархічне впорядкування загроз кадрової безпеки банківського сектору економіки здійснено на основі застосування методу теорії графів. Розроблені моделі дають уявлення про необхідність реалізації захисних заходів щодо ключових загроз, що важливо з погляду обмеженості ресурсів та досягнення максимальної ефективності дій суб’єктів безпеки. Отриманий результат є усередненим для більшості вітчизняних банків, адже кожен із них перебуває під впливом зовнішнього середовища та змін, які спричинені внутрішніми процесами. Побудовано механізм протидії впливу зовнішнім і внутрішнім загрозам кадровій безпеці банків, який враховує сучасні тенденції розвитку банківської сфери. Застосування системного аналізу і теорії графів дало змогу ієрархічно впорядкувати вплив ключових загроз на кадрову безпеку, що стало підґрунтям для розроблення моделі, яка у графічному форматі визначає пріоритетність розроблення та реалізації захисних заходів стосовно кожної загрози та обґрунтовує можливість застосування одного з варіантів програми захисту: адаптаційного, пасивного захисту та активного захисту. За результатами проведеного теоретико-аналітичного дослідження визначено та ідентифіковано низку ключових зовнішніх і внутрішніх загроз для кадрової безпеки банків. Шляхом застосування теорії графів і математичного моделювання ієрархічно впорядковано та визначено вагомість впливу загроз на кадрову безпеку банків, що в подальшому дало змогу створити захисний механізм для протидії їм. Ключові слова: кадрова безпека банку, банківська система, загроза, безпека, кризовий стан, механізм. Формул: 16; рис.: 3; табл.: 19; бібл.: 16.