МІСЦЕ І РОЛЬ ЛІКВІДНОСТІ КОМЕРЦІЙНИХ БАНКІВ У ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ЇХ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ - Барановский , О. І.; Путінцева, Т.В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Акцентовано увагу на необхідності / значущості дієвої системи забезпечення фінансової безпеки комерційних банків і негативах її відсутності. Зазначено, що формуванню зазначеної системи має приділятися повсякденна увага науковців і практиків, владних структур, регуляторів ринку банківських послуг, саморегулівних організацій і комерційних банків. Визначено взаємозв’язок і взаємозумовленість ліквідності комерційних банків та їхньої фінансової безпеки. Наголошено на значущості ліквідності комерційних банків у забезпеченні фінансової безпеки банківських установ. На основі критичного аналізу наявних в економічній літературі підходів наведено авторське бачення на сутність фінансової безпеки комерційних банків, а також кількісні і якісні характеристики її складових. Детально розглянуто природу ризиків втрати /недостатньої (від’ємної) /надлишкової /незбалансованої ліквідності та виявлено негативні наслідки їх прояву для функціонування комерційних банків і банківського сектору національної економіки загалом. Проілюстровано взаємозв’язок і взаємозумовленість ризиків втрати /незбалансованості /недостатності /надлишковості ліквідності комерційних банків й інших ризиків, що супроводжують банківську діяльність. Визначено місце і роль ліквідності комерційних банків у забезпеченні їхньої фінансової безпеки та значущість їхньої ліквідності для різних стейкхолдерів. Запропоноване авторське бачення індикаторів внеску ліквідності в забезпечення фінансової безпеки комерційних банків. Зроблено висновок, що ліквідність комерційних банків напряму впливає на такі складові / різновиди їхньої ФБ, як ресурсна, депозитна, кредитна, валютна, інвестиційна і боргова безпеки, безпека розрахункових операцій, безпека доходів і витрат, а також на рівень фінансової безпеки комерційних банків загалом. Ключові слова: фінансова безпека, система забезпечення фінансової безпеки комерційних банків, ліквідність, ризики утрати /незбалансованості / недостатності / надлишковості ліквідності, комерційний банк. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 36.