РОЗВИТОК ТУРИСТИЧНОГО БРЕНДУ УКРАЇНИ - Мазаракі, А. А.; Михайліченко, Г. І.; Мельниченко, С. В.; Мельник, Т. М.; Мірошник, О.Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Управління туристичним брендом України і позиціонування національного туристичного продукту на світових ринках є ознакою глобалізаційних процесів, в яких бере участь наша країна. Брендинг туристичних дестинацій є важливим стратегічним ресурсом економічного розвитку України. Метою статті стало: позиціонування і необхідність оцінювання позиції бренду країни, розвиток інфраструктури бренду; вибір правильних пріоритетів у дизайні логотипів та ідентичності бренду; встановлення залежності позиції у світових рейтингах (включаючи туристичну конкурентоспроможність) та елементах брендової інфраструктури; оцінки внеску туристичної сфери у формуванні ВНП. Продемонстровано, що глобалізація туристичного ринку визначає не тільки мегасередовище виробничих, економічних, фінансових та адміністративних операцій, а й високий рівень конкуренції на ринку з метою залучення туристичних потоків. Визначено, що нова якість і процеси туристичної діяльності призводять до формування національного туристичного бренду, який будується на символізації споживчої цінності туристичних ресурсів і дестинацій; має характерний вплив на соціально-економічні та культурні процеси; стимулює формування його привабливості для потенційних туристів та розвиток експорто-орієнтованої моделі туризму. Запропоновано вдосконалення складових туристичного бренду України, обґрунтовано логічність бренд-бук ідеї, елементи позиціонування національного бренду на міжнародному ринку з метою створення привабливого і безпечного іміджу держави. Сутність національного туристичного бренду розглянуто як базовий елемент дизайну, позиціонування, просування і сприйняття національних туристичних продуктів та встановлення механізмів зростання кількості туристів в Україні; визначено основні принципи вдосконалення національного туристичного бренду. Зазначені заходи зміцнять позиції України у світовому рейтингу, ураховуючи, що це також зміцнить її позиції індексу конкурентоспроможності подорожей і туризму, а також підвищить інвестиційну привабливість нашої країни, створить фундамент для отримання як прямих, так і мультиплікативних доходів від реалізації туристичних послуг. Ключові слова: туризм, національний бренд туризму, імідж, репутація, система національного туристичного бренду. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 6; бібл.: 15.