ПОШИРЕННЯ МАЛОГО БІЗНЕСУ І ДИНАМІКА ЧАСТКИ ВИТРАТ НА ОПЛАТУ ПРАЦІ У ДОДАНІЙ ВАРТОСТІ ЗА ВИДАМИ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ - Верховод I.; Грибова, Д.; Черненко, К.; Хіценко , Л.; Біляєв , С.; Бунчук, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Стаття присвячена оцінці впливу поширення малого бізнесу на положення найманих працівників у відносинах розподілу доданої вартості. Досліджено, як в різних видах економічної діяльності реалізується потенціал малого бізнесу щодо пом’якшення негативних суспільних наслідків погіршення макроекономічної ситуації. В якості показника поширення малого бізнесу використана частка малого бізнесу в загальній чисельності зайнятих. В якості показника для оцінки положення найманих працівників – частка заробітної плати в складі доданої вартості. Обмеженість вітчизняної статистики не дозволяє здійснити моделювання залежності цих показників ні за допомогою побудови панельної (необхідні дані доступні лише за десятьма видами економічної діяльності), ні динамічної бази даних (дані доступні лише з 2012 по 2015 рр.). Відповідно, ми вдались до групування видів економічної діяльності із використанням середніх геометричних темпів зростання обох показників. За період 2012 – 2015 рр. в українській економіці відбулось драматичне скорочення частки витрат на оплату праці в складі доданої вартості економіки загалом і всіх, за винятком лише одного з видів економічної діяльності. Така тенденція свідчить, що тягар погіршення макроекономічної динаміки покладається, переважно, на найманих працівників, отримувачів заробітної плати, позбавляючи вітчизняну економіку важливого джерел ресурсів для інвестування в розвиток людського капіталу. Використавши в якості ознаки поширення малого бізнесу його частку в загальній чисельності зайнятих ми не отримали емпіричного підтвердження того, що зростання частки малого бізнесу в структурі зайнятих сприяє поліпшенню економічного становища найманих працівників щодо пропорцій розподілу доданої вартості (зростанню частки витрат на оплату праці в складі доданої вартості генерованої ВЕД). Відповідно, вважаємо, що сам по собі перерозподіл загальної чисельності зайнятих на користь малого бізнесу не є достатньою умовою поліпшення характеристик умов відтворення особистісного ресурсу української економіки. Результати дослідження не підтверджують позитивний вплив поширення малого бізнесу на реалізацію економічних інтересів найманих працівників в процесі розподілу доданої вартості між заробітною платою та іншими елементами.