ПРОБЛЕМИ УПРАВЛІННЯ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ В УКРАЇНІ - Кухарєва, О. О.; Лиса, О. В.; Шаповал, В.М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Економіка України постійно перебуває в умовах нестабільності й невизначеності подальшого розвитку, тому актуальною вбачається проблема відновлення прийнятного рівня економічної безпеки держави. Сутнісні аспекти теоретичних і методичних підходів до комплексної оцінки рівня економічної безпеки є об’єктом численних наукових досліджень, але в них не акцентується увага на механізмі практичного управління, який має забезпечити допустимі значення оціночних індикаторів. Обґрунтовано особливу роль окремих індикаторів, їхній взаємозв’язок, взаємозалежність та першочерговість дотримання їхнього рівня для стабілізації та розвитку економіки в цілому. Проведений аналіз виробничої та інвестиційно-інноваційної безпеки дозволив визначити їхній стан як незадовільний (при цьому за окремими індикаторами ситуація характеризується як небезпечна, що наближується до критичної); ідентифіковано проблему незадовільного управління економічною безпекою в Україні та необхідність удосконалення методики розрахунку її стану. Для створення ефективної системи управління економічною безпекою країни запропоновано: удосконалити методику розрахунку її рівня (диференціація вагових коефіцієнтів, введення критеріїв дестимулювальних оцінок для індикаторів інвестиційно-інноваційної безпеки); змінити її статус (тобто затвердити її як обов’язкову, а не рекомендаційну); забезпечити облік потрібних статистичних даних і включення їх до переліку (реєстру) наборів відкритих даних, які підлягають оприлюдненню; проводити постійний моніторинг стану індикаторів економічної безпеки, виявляти тенденції змін та ідентифікувати проблемні сегменти; розробляти соціально-економічні плани (програми) з урахуванням критеріїв економічної безпеки; сформулювати завдання, повноваження, відповідальність та організувати взаємодію органів виконавчої влади з метою досягнення цільового рівня економічної безпеки держави та її складників. Подальші дослідження доцільно проводити не тільки в напрямі вдосконалення методики оцінки економічної безпеки, а й створення організаційного механізму управління економічною безпекою держави, яка має забезпечити прийнятний рівень усіх індикаторів її оцінки. Побудова виваженої системи управління економічною безпекою в Україні та практичне її впровадження є запорукою та одночасно необхідністю для успішного економічного розвитку України в майбутньому. Ключові слова: національна безпека, економічна безпека, виробнича безпека, інвестиційно-інноваційна безпека, знос основних засобів, капітальні інвестиції. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 16.