УЧАСТЬ ГРОМАДЯН У ДІЯЛЬНОСТІ НЕДЕРЖАВНИХ ПЕНСІЙНИХ ФОНДІВ: ПРОБЛЕМИ І МОТИВАЦІЯ - Димніч, О.; Стецюк, Т.; Гаманков, Д.; Пархета, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є ґрунтовний аналіз сучасного стану ринку недержавного пенсійного страхування України, характеристика основних підходів біхевіористичної теорії фінансів і пропозиції щодо їх використання у вітчизняній практиці. Розвиток національної пенсійної системи є можливим лише за умови залучення широкого кола громадян до участі в діяльності НПФ, які в багатьох країнах є основою пенсійних систем. Безперечно, обсяги залучення НПФ як третього рівня пенсійної системи України є значно меншими, ніж у зарубіжних країнах, проте можна стверджувати, що останні роки стали для НПФ одними з найбільш продуктивних і результативних, а це означає, що існує розуміння, в якому напрямі можлива розбудова системи приватних пенсій, а отже, обсягу залучення приватних осіб до ще більшого забезпечення їх при досягненні пенсійного віку. На думку вчених, доцільно застосувати для цього підходи, які ґрунтуються на використанні біхевіористичної теорії фінансів, котра набула своєї особливої активізації після глобальної фінансової кризи. В останні роки вчені, що працюють у сфері біхевіористичної теорії фінансів, виявили, що хоча люди намагаються максимізувати своє особисте благополуччя, існують певні фактори, які значно обмежують їхній вибір. Визнання існувань цих обмежень суттєво змінило розуміння сучасної науки про процес ухвалення окремих економічних і фінансових рішень, особливо тих, що стосуються довгострокового споживання і заощаджень, зокрема таких, як акумуляція і декумуляція активів у пенсійних схемах. Таким чином, такі особливості поведінки людини успішно використовуються у світі при розробленні пенсійних програм, для посилення довгострокових пенсійних заощаджень. У статті свого розвитку дістали науково-методичні підходи щодо підвищення мотивації громадян до пенсійних заощаджень у недержавних пенсійних фондах на основі біхевіористичної теорії фінансів, що, у свою чергу, дозволяє обґрунтувати ефективні програми розвитку третього рівня пенсійної системи України. Результатом проведеного аналізу сучасного стану ринку недержавного пенсійного страхування України має стати розуміння того, що за сучасних економічних умов головні зусилля уряду щодо подальшого реформування вітчизняної пенсійної системи мають бути зосереджені на підтримці третього рівня, основу якого в Україні становлять недержавні пенсійні фонди (НПФ), що діють за пенсійними схемами з визначеними внесками. Головна перевага участі недержавних пенсійних фондів у системі пенсійного забезпечення полягає в тому, що вони дозволяють розподілити між трьома її складовими ризики, пов’язані зі змінами в демографічній ситуації (до яких найбільш чутливою є солідарна система) і з коливаннями в економіці й на ринку капіталів (що найбільшим чином впливає на накопичувальну систему). Такий розподіл ризиків дозволяє зробити пенсійну систему більш фінансово збалансованою і стійкою, що є обов’язковою умовою для ефективного її функціонування усієї системи соціального страхування України. Ключові слова: недержавні пенсійні фонди, пенсійні нагромадження, біхевіористична теорія фінансів, акумуляція активів, декумуляція активів. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 12.