ПЕРСПЕКТИВИ РОЗШИРЕННЯ СТРАХОВОГО РИНКУ ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ФІНАНСОВОЇ АКТИВІЗАЦІЇ СТАЛОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНУ - Іщук, Л.; Ніколаєва, А.; Поліщук, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Узагальнено аргументи і контраргументи в межах наукової дискусії з питання основних перспектив розширення страхового ринку через призму фінансової активізації сталого розвитку регіону. Основною метою проведеного дослідження є теоретичні засади страхового ринку в контексті фінансової активізації сталого розвитку регіону. Систематизація літературних джерел і підходів до розв’язання проблеми розширення страхового ринку через призму фінансової активізації сталого розвитку регіону засвідчила, що більшість вітчизняних учених, котрі займалися цим питанням, розглядали окремі інструменти стимулювального впливу на соціальну, економічну та екологічну сфери регіонів. Актуальність розв’язання цієї наукової проблеми полягає в тому, що вітчизняний страховий ринок перебуває на стадії свого формування, а це в багатьох ситуаціях не дозволяє застосовувати його як дієвий інструмент реалізації політики держави. Ураховуючи, що сталий розвиток і страхування як підсистеми загального економічного простору здійснюють взаємний вплив одна на одну, відсутність теоретико-методологічного обґрунтування стратегії розвитку страхового ринку негативно впливає на логічність і послідовність сталого розвитку суспільства. Досліджено питання проблеми реалізації страхової діяльності в Україні. Це здійснено в такій логічній послідовності: визначення сталого розвитку регіону і його активізації; дослідження страхового ринку на сучасному етапі розвитку; визначення пріоритетів розвитку страхового ринку з точки зору забезпечення сталого розвитку регіону. Об’єктом дослідження обрано сталий розвиток регіону та його активізація, а також страховий ринок України. Представлено результати емпіричного аналізу страхового ринку України, який засвідчив, що страховий ринок має тенденції до розвитку. Запропоновано основні напрями інтеграції страхової діяльності в систему сталого розвитку регіону з позицій його активізації. Дослідження емпірично підтверджує і теоретично доводить, що існують перспективи розширення страхового ринку через призму фінансової активізації сталого розвитку регіону. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для фінансистів-практиків, представників академічних кіл, студентів, усіх, хто цікавиться концепцією сталого розвитку. Ключові слова: активізація сталого розвитку регіону, інструменти активізації, страховий ринок, страхові виплати, страхові премії, страхування, глокалізація, Covid-19. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 11.