ФОРМУВАННЯ ЕФЕКТИВНОЇ СИСТЕМИ РИЗИКМЕНЕДЖМЕНТУ НА ПІДПРИЄМСТВІ - Терещенко, Е.; Школенко, О.; Космідайло, І.; Каліна, І.; Шуляр, Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Мета статті — розроблення системи ризик-менеджменту на підприємствах авіаційної галузі. Проаналізувавши наукові праці багатьох учених, було розглянуто такі поняття, як «ризик», «управління ризиком», і виділено їхню важливість у підприємницькій діяльності. Проведено коефіцієнтний аналіз фінансового стану однієї з найбільших авіакомпаній України — ПрАТ «Авіакомпанія “Міжнародні Авіалінії України”». Особливу увагу приділено зовнішнім і внутрішнім факторам, які є головним результатом отриманих збитків від зниження авіаперевезень, але неабиякий аспект приділено регіональним факторам, що формують попит на авіаперевезення всередині конкретної території і впливають безпосередньо на ефективність роботи авіакомпанії. Тому подано регіональні фактори, які впливають на результати господарської діяльності та фінансову стійкість функціонування авіакомпанії. У результаті дослідження спостерігаємо, що одним із попереджувальних методів виявлення ризиків є цільове управління, яке за своєю сутністю є шляхом до досягнення ефективної діяльності бізнес-структури в майбутньому. Розробка системи ризик-менеджменту повинна бути невід’ємною частиною її цільового управління. Розроблено систему ризик-менеджменту для цієї компанії, що має чіткий структурований підхід, який об’єднує стратегію, бізнес-процеси, персонал, технології, досвід і знання. Система є основою системи корпоративного управління, що вимагає тривалого перехідного періоду, а також істотного зростання професійного рівня персоналу. На етапі оцінки ризиків запропоновано враховувати джерела інформації для складання карти ризиків. Крім того, вважаємо, що потрібно здійснювати загальний моніторинг процесів, що відбуваються в різних підрозділах авіакомпанії, з метою виявлення нових, що не уточнені раніше ризиків, а також нових бізнес-процесів, які можуть містити ризики. Для цього контролю запропонований новий процес управління ризиками. Створення ефективної системи ризик-менеджменту дозволяє забезпечити високий рівень якості та раціональності ухвалення управлінських рішень, що дає можливість підприємству досягти стратегічних і тактичних цілей. Ключові слова: ризик, управління ризиками, система ризик-менеджмент, аналіз, діагностика, джерела інформації, бізнес-процеси, управлінські рішення, авіабізнес. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 1; бібл.: 10.