КОНЦЕПТУАЛЬНА ОСНОВА ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ: ІНТЕГРОВАНИЙ ПІДХІД - Савіна, Н.; Позняковська, Н.; Міклуха, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Триває проєкт діяльності Ради з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку, пов’язаний з їхнім оновленням і розвитком. Україна основою Національних стандартів бухгалтерського обліку зробила вибір на користь Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку як у підприємницькому, так і в державному секторах. Проаналізовано Концептуальну основу фінансової звітності в підприємницькому секторі, здійснено її порівняння із Концептуальною основою фінансової звітності у державному секторі, чинними вимогами українського законодавства у сфері обліку та фінансової звітності. Обґрунтовано необхідність створення єдиної Концептуальної основи фінансової звітності з урахуванням потреб користувачів інформації. Основою для розроблення Міжнародних стандартів у державному секторі стали відповідні Міжнародні стандарти для підприємств. Підставою для такого підходу були однакові в основному потреби користувачів фінансової звітності. Водночас МСБО і Концептуальна основа фінансової звітності для державного сектору зазначають і особливості функціонування суб’єктів цього сектору економіки. Концепції фінансової звітності для суб’єктів будь-якого сектору економіки зазначають метою фінансової звітності отримання певними користувачами інформації про суб’єкт господарювання. У підприємницькому секторі користувачами виступають інвестори, кредитори, інші суб’єкти, а в державному — суспільство в цілому. Концептуальна основа для державного сектору враховує особливість цього сектору економіки, основною ціллю установ якого є надання послуг суспільству, а не створення прибутку і забезпечення повернення капіталу інвесторів. Спільні риси стандартів фінансової звітності та їхніх концептуальних основ одночасно з урахуванням сучасних тенденцій і глобальних викликів свідчать про можливість і доцільність створення єдиної (інтегрованої) Концептуальної основи фінансової звітності. Ключові слова: Концептуальна основа фінансової звітності, Міжнародні стандарти фінансової звітності в підприємницькому секторі, Міжнародні стандарти фінансової звітності в державному секторі, Національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку. Формул: 0; рис.:1; табл.: 2; бібл.: 20.