ІНСТРУМЕНТАРІЙ ДІАГНОСТИКИ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ КОРПОРАТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Докієнко, Л. М.; Гринюк, Н. А.; Лапко O.O.; Крамарев, Г. В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. Для діагностики внутрішніх фінансових загроз фінансовій безпеці вітчизняних корпоративних підприємств запропоновано трикомпонентну систему оцінювання їхньої фінансової безпеки, до складу якої пропонуємо включити класичний інструментарій фінансового аналізу, інструментарій оцінювання фінансової стійкості та інструментарій вартісно-орієнтованого управління. У межах класичного інструментарію фінансового аналізу використано коефіцієнтну і дискримінантні статистичні моделі. Для підвищення ступеня інформативності коефіцієнтної моделі та забезпечення її комплексності розроблено матрицю діагностики внутрішніх фінансових загроз фінансовій безпеці корпоративного підприємства, у якій рівень фінансової безпеки визначається на основі оцінювання стану фінансових показників, згрупованих у класи за критерієм відповідності нормативним значенням. На основі дискримінантних статистичних моделей запропоновано модель оцінювання рівня фінансової безпеки корпоративних підприємств залежно від особливостей шкали індикативних значень найбільш популярних моделей діагностики ймовірності настання банкрутства. Для діагностики фінансової безпеки у складі інструментарію оцінювання фінансової стійкості запропоновано модель оцінювання рівня фінансової стійкості операційної діяльності, яка дозволяє визначити рівень фінансової безпеки корпоративних підприємств на основі класифікації фінансових ситуацій за ступенем їхньої стійкості залежно від складу і структури джерел задоволення потреб у ресурсах для формування запасів. Узагальнювальним інструментом визначення фінансової стійкості розроблено матрицю діагностики внутрішніх фінансових загроз фінансовій безпеці корпоративного підприємства на основі моделі модифікованої фінансової звітності, яка дозволяє визначити рівень фінансової безпеки шляхом установлення взаємозв’язку індикаторів фінансової стійкості, платоспроможності та фінансового ризику. На основі модифікації матриці фінансової рівноваги розроблено модель діагностики внутрішніх фінансових загроз фінансовій безпеці підприємства, згідно з якою рівень фінансової безпеки визначається зоною фінансової стійкості залежно від прогнозних значень спеціальних узагальнювальних показників. З метою отримання ефективного інструменту стратегічного управління з посиленими можливостями прогнозування обґрунтовано доцільність використання вартісно-орієнтованого управління (VBM) і збалансованої системи показників (BSC) для оцінювання фінансової безпеки корпоративних підприємств і запропоновано відповідний інструментарій на основі каскадування фінансових показників. Ключові слова: корпоративне підприємство, фінансова безпека, рівень фінансової безпеки, система діагностики фінансової безпеки, фінансова стійкість, інструментарій, модель оцінювання, матриця діагностики. Формул: 7; рис.: 1; табл.: 6; бібл.: 21.