ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ ІНДУСТРІЇ ПРОФЕСІЙНОГО ФУТБОЛУ: АНАЛІЗ ТЕНДЕНЦІЙ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ - Рейкін, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Аннотація. Мета дослідження — аналіз фінансово-економічних аспектів та оцінка сучасних тенденцій і перспектив розвитку індустрії професійного футболу як самостійного академічного напряму. У процесі дослідження використовувались такі загальнонаукові та прикладні методи дослідження: аналіз і порівняння — для визначення основних трендів розвитку топ-клубів професійного футболу в умовах глобалізації; узагальнення — для встановлення впливу інституційних факторів на економічні результати функціонування футбольних клубів; експертні оцінки — для визначення ринкової вартості футболістів на світовому трансфертному ринку; абстрактно-логічні методи — для теоретичного узагальнення отриманих результатів, прогнозування перспектив розвитку європейського професійного футболу і формулювання висновків із проведеного дослідження. Присвячено аналізові фінансово-економічних результатів функціонування європейских футбольних топ-клубів у докризовий період, спричинений COVID-19. Закцентовано увагу на дуалістичному походженні сучасного професійного футболу, що поєднує спортивну і комерційну складові. Проналізовано вплив «справи Босмана» і правила «фінансового фейр-плей» на розвиток індустрії професійного футболу в умовах глобалізації. Також аналізуються джерела і структура доходів футбольних топ-клубів. Основна увага сконцентрована на європейському футболі, в якому сучасні тенденції розвитку виявляються найбільш чітко. Джерелом інформації послужили щорічні звіти аудиторських фірм, спеціалізованіх аналітичних лабораторій і дані FIFA. Унаслідок глобалізаційних процесів спрогнозовано створення повноцінного чемпіонату «SuperLeague» із топ-клубів з найбільшими фінансовими можливостями, а також виникнення явища поліцентризму у світовій футбольній індустрії. Сформульовані прогнозні сценарії перспектив футбольної індустрії щодо обґрунтування фінансово-економічних аспектів функціонування клубів і трансфертного ринку гравців можуть бути використані в подальшому у практичній діяльності для оцінки потенціалу і формулювання стратегій розвитку професійних футбольних ліг та клубів. Ключові слова: «фінансовий фейр-плей», індустрія футболу, трансферти, капіталізація, інвестиції, «справа Босмана». Формул: 0; рис.: 6; табл.: 0; бібл.: 29.