ОЦІНКА ЯКОСТІ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ МІЖНАРОДНИХ ОРГАНІЗАЦІЙ, ЩО ЗАСТОСОВУЮТЬ МСБОДС - Амбарчян, В. С.; Амбарчян, М. С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Дослідження присвячене оцінці якості фінансових звітів міжнародних організації, що складені відповідно до Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в державному секторі. Оцінка якості фінансових звітів передбачає проведення емпіричної оцінки їхньої відповідності якісним характеристикам, що встановлені Концептуальною основою фінансової звітності для суб’єктів державного сектору. Інформаційна база дослідження охоплює 20 фінансових звітів міжнародних організацій, що оцінені за 190 критеріями у формі 31 індикатора. Бальна оцінка фінансових звітів дозволила отримати потрібні дані для побудови багатофакторної лінійної регресійної моделі, яка визначає зв’язок між якістю і якісними характеристиками фінансових звітів, що складені за міжнародними стандартами обліку в державному секторі. За результатами оцінки адекватності встановлено, що модель є адекватною. Використовуючи критерії Фішера і Стьюдента, оцінено статистичну значущість незалежних змінних і β-параметрів відповідно. Зокрема, якісні характеристики можливості прогнозування, повноти, нейтральності, відсутності помилок, своєчасності та можливості перевірки визнані статистично значущими. У свою чергу, якісні характеристики підтверджуючої цінності, зрозумілості та порівнюваності визнані незначущими і виключені з моделі. Розроблена модель може застосовуватися для оцінки відповідності складених фінансових звітів міжнародним стандартам фінансової звітності в державному секторі. Отримані результати дозволяють робити судження щодо прозорості та доречності інформації, яка розкривається у фінансових звітах суб’єктів державного сектору. Результати дослідження відповідають сучасним потребам оцінки якості фінансових звітів в умовах переходу до облікового методу нарахування у процесі складання фінансової звітності суб’єктами державного сектору і міжнародними організаціями. Ключові слова: облік, державний сектор, МСБОДС, якість фінансової звітності, якісні властивості, регресійна модель. Формул: 3; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 35.