ДИВЕРГЕНЦІЯ ФІСКАЛЬНОГО ПРОСТОРУ УКРАЇНИ: РИЗИКИ БОРГОВОГО ВИСНАЖЕННЯ - Синютка, Н. Г.; Побурко, О. Я.; Познякова, О. І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Обмеження у використанні податково-бюджетних інструментів через високий рівень державного боргу вплинули на фіскальні простори багатьох країн. Проблематика формування достатнього фіскального простору України є надзвичайно актуальною в умовах глобальної фінансової невизначеності, недоступності нових запозичень і прискорення пандемії СOVID-19. Дослідження узагальнює наявні наративи і теоретико-методичні підходи до важливої економічної категорії фіскального простору. Фіскальний простір проаналізовано як різницю між поточним рівнем заборгованості сектора публічного управління і його граничним можливим значенням. Мета дослідження зосереджена на емпіричній оцінці фіскального простору, вивченні динаміки державного боргу України, його співвідношення із ВВП та емпіричному аналізі зв’язку між зростаючою заборгованістю публічного сектору і первинним балансом бюджету для України упродовж 1995—2019 рр., розрахунок функції фіскального реагування, а також виявлення ризиків можливого боргового виснаження (фіскальної втоми) на основі аналізу функції фіскальної реакції. Підтверджено існування негативної кореляції між державним боргом та економічним зростанням для України на основі регресійного аналізу масиву даних у 1995—2019 рр. Виявлено, що базовою перешкодою для створення достатнього фіскального простору в Україні є неприйнятно високі ставки обслуговування суверенних боргів на тлі незначних або від’ємних темпів зростання ВВП. Наголошено на ризиках боргового виснаження. Фіскальна втома, або виснаження, оцінено як специфічний стан нечутливості публічних фінансів до зростання показника державного боргу. Запропоновано стримувати подальше необґрунтоване збільшення державного боргу, відмовитися від використання ризикових інструментів задля уникнення стану фіскальної втоми. Фіскальні правила, націлені на фіскальну стійкість, і зусилля щодо збільшення фіскального простору можна розглядати як прийнятний варіант податково-бюджетної політики. Ключові слова: фіскальний простір, фіскальна політика, функція фіскальної реакції, боргове виснаження, ліміт боргу, державний борг. Формул: 4; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 24.