ОБҐРУНТУВАННЯ ДІЄВОСТІ ІНСТРУМЕНТІВ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ОСВІТИ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Воронцова A. С.; Васильєва, Т.А.; Майборода, Т. М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2020)
Анотація. В умовах становлення постіндустріальних суспільних відносин відбувається якісна трансформація базових принципів функціонування як провідних національних економік, так і світового господарства в цілому. Зокрема, в умовах інтенсивного науково-технічного прогресу, а також зростання продуктивності праці основою побудови конкурентоспроможного національного господарства стали знання, технології та інновації. Освіта як одна із основних галузей, що продукує ці фактори, стає одним із найпріоритетніших завдань державного регулювання. Присвячено обґрунтуванню дієвості фінансового забезпечення освіти в контексті розвитку і трансформації структури національної економіки. Для виконання поставленого завдання на першому етапі сформовано масив статистичних даних, що охоплював 14 країн Центральної та Східної Європи за часовий проміжок 2006—2016 рр., розрахунки здійснювалися за допомогою комплексу STATA 11, методом дослідження обрано регресійний аналіз із фіксованими ефектами і дистрибутивно-лагове моделювання. Залежними змінними виступали державні витрати на фінансування освіти як незалежні — основні показники стану розвитку національної економіки (наприклад, ВВП, ВНД, промисловість, виробництво, послуги і сільське господарство як додана вартість, імпорт та експорт товарів і послуг, ПІІ тощо). На другому етап було проведено кореляційний аналіз для обґрунтування необхідності застосування лагу і визначення його величини. У результаті проведеного аналізу авторами роботи виявлено поточний і довгостроковий зв’язок між макроекономічними параметрами, які характеризують галузеві й технологічні зміни у структурі національної економіки, і державними витратами на фінансування освіти. При цьому для основних макроекономічних показників (ВВП, ВНД, участь промисловості, виробництва, послуг і сільського господарства у створенні доданої вартості, експорт та імпорт товарів і послуг) виявлено прямий зв’язок, а для ПІІ, стану поточного та фінансового рахунків балансу платежів (пряма залежність), експорту високотехнологічних товарів і послуг ІКТ, а також податкових надходжень (обернена залежність) — довгостроковий (з лагом 3—7 років). Ключові слова: фінансове забезпечення освіти, національна економіка, державне фінансування освіти, регресійний аналіз, дистрибутивно-лагове моделювання, країни Центральної та Східної Європи. JEL Classіfіcatіon I22, I28, H52, E20 Формул: 1; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 44.