БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК ТА АУДИТ ВІДПОВІДНО ДО МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ЯК ІНСТРУМЕНТ МЕНЕДЖМЕНТУ - Мюллер, В.; Кузнєцова, А. Я.; Христофорова, О.М.; Карпачова, О. В.; Сулима, М. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Упровадження Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) призвело до принципової зміни вимог до фінансової звітності. Вони мають на меті представити можливості та ризики компанії таким чином, що цілі діяльності керівництва можуть бути оцінені третіми та іншими стороніми особами. Розглянуто основні вимоги, яким має відповідати керівництво в контексті бухгалтерського обліку відповідно до МСФЗ. Для отримання правдивої інформації про стан справ у компанії менеджмент повинен отримувати й аналізувати управлінську звітність для ухвалення правильних стратегічних рішень. МСФЗ 8 «Операційні сегменти» (МСФЗ 8) допомагає їм у цьому. Головною метою цього стандарту є розкриття інформації компанією користувачам для оцінки характеру і фінансового впливу, зумовленого впровадженими видами діяльності, а також різновидами економічних умов, у яких вона функціонує. Описано впровадження МСФЗ 8 як функцію управління, а також вплив на різні інші функції управління. Згідно з МСФЗ 8, застосування управлінського підходу також має бути пояснено у примітках до фінансової звітності. Однак це стосується лише компаній, що котируються на біржі. Водночас цей підхід також служить для впровадження підходу управління для компаній, які не котируються на біржі, для власних цілей компанії. Одним із посилених інструментів управління також є аудит сегментної звітності. Аудит допомогає підтвердити правдивіть даних такої звітності. У рамках аудиту річної фінансової звітності слід перевірити, чи відповідають отримані знання результатам аудиторських процедур для інших категорій звітів. Результат аудиту звітності за сегментами повинен бути зафіксований аудиторами в робочих документах. Будь-які неточності у звітності за сегментами повинні бути представлені у звіті про аудит. Детально описано аудиторські процедури відповідно до Міжнародних стандартів аудиту (МСА). А також визначено вимоги до оформлення аудиторської документації при аудиті сегментної звітності відповідно до МСА та стандартів Інституту аудиторів Німеччини (IDW Prüfungsstandards — IDW PS). Ключові слова: МСФЗ, МСА, аудит, менеджмент, робочі документи аудитора, фінансова звітність. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 11.