РОЗРОБЛЕННЯ АЛГОРИТМIВ ПIДТРИМКИ УХВАЛЕННЯ РIШЕНЬ ЩОДО УПРАВЛIННЯ ТОВАРНИМ АСОРТИМЕНТОМ - Юрасов, О.; Івашко, Л.; Максимов, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотацiя. Завдання нашої роботи — вдосконалення товарного менеджменту роздрібних мереж шляхом розроблення теоретичних положень системи підтримки ухвалення рішень щодо управління товарним асортиментом роздрібної мережі (DSS RCM). Торговельні мережі купують товари безпосередньо у виробників або значних гуртовиків, розміщують ці товари на складах, організовують їх поширення в магазини. Товарні менеджери повинні вирішувати, як забезпечити всі магазини мережі вчасно найприбутковішим продуктом кожного дня. Завдання DSS RCM полягає в тому, щоб максимізувати щоденну маржу торгів на кожен євро, вкладений у товари, з урахуванням обмежень на товарні ресурси і шельфовий простір. DSS RCM має підготувати коносаменти і замовлення на вхідну логістику, розподіл і перерозподіл товарів у межах мережі. Підтримка ухвалення рішень використовує дані, доступні для будь-якого роздрібного програмного забезпечення. Алгоритми розрахунку прості та ефективні для забезпечення потрібної та достатньої точності з обмеженнями часу та апаратних засобів і без значних інвестицій в оновлення апаратних засобів та кваліфікації персоналу. Алгоритми обчислюють оптимальне рішення на основі цільової функції (наприклад, максимізації прибутку) і обмежень (наприклад, рівень запасів, продажі магазинів, прибуток від реалізації конкретного товару). Систематизовано підходи інших учених щодо розв’язання проблеми управління продукцією в роздрібній торгівлі. Проаналізовано сильні i слабкі сторони цих підходів з метою пошуку оптимального підходу для роздрібних мереж. Тому метою нашого дослідження є розроблення теоретичної основи системи підтримки ухвалення рішень щодо управління роздрібними товарами (DSS RCM). Запропоновано спосіб оптимізації товарних активів у роздрібній торгівлі на основі їхнього математичного моделювання і розрахунку консолідованого коефіцієнта прибутковості. Результати досліджень обмежуються однорідними роздрібними мережами (наприклад, одягом або взуттям). За допомогою запропонованих алгоритмів розрахунки можна здійснювати в режимі реального часу в базі даних для десятків (сотень) тисяч позицій в асортименті (наприклад, при продажу одягу та взуття, унікальне поєднання моделі, кольору і розміру утворює окремий елемент в асортименті) у сотнях (тисячах) магазинів. Тому це можуть бути сотні мільйонів комбінацій предметів-магазинів (Big Data). Ключові слова: роздрібна мережа, управління товарним асортиментом, підтримка ухвалення рішень, аналіз даних продажів. Формул: 9; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 39.