МОДЕЛЮВАННЯ СТІЙКОГО РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКИХ РЕГІОНІВ ЗАСОБАМИ НЕЙРОННИХ МЕРЕЖ - Чуріканова, О.; Лисенко, М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячена питанню моделювання сталого розвитку регіонів. Зазначено, що питанням моделювання сталого розвитку регіонів уже достатньо тривалий час займаються як вітчизняні, так і закордонні науковці. Але ця тема й нині залишається актуальною. Наголошується про важливість збереження екологічного стану країни взагалі та регіонів зокрема, про необхідність гармонійного розвитку соціальної, економічної та екологічної сфер. Літературний аналіз наукових робіт у напрямі дослідження також наводить роботи дослідників і підходи до моделювання сталого розвитку регіонів, які були представлені декілька десятиліть тому. Дано короткий огляд моделей, які вже були запропоновані науковцями і дослідниками, та відзначено переваги і недоліки цих моделей. Підсумовуючи проведений аналіз літературних досліджень, виділено низку проблем, які все ще не є вирішеними при моделюванні сталого розвитку регіонів. Поставлено за мету усунути наявні протиріччя в моделюванні сталого розвитку і запропонували альтернативний підхід у моделюванні, який базується на встановленні надійного взаємозв’язку між основними показниками діяльності регіону у трьох сферах: економічній, екологічній і соціальній. Відповідно до поставленої мети висунуто гіпотезу про можливість застосування інструменту нейронних мереж з метою формування надійних зв’язків між показниками сталого розвитку і виконанням подальшого моделювання. Отже, наведено аргументи в бік використання нейронних мереж для досягнення поставлених цілей. З метою побудови нейронної мережі сформовано систему вхідних і вихідних параметрів за трьома сферами: економічної, соціальної та екологічної. При виборі факторів враховано попереднє опубліковане дослідження, у якому було проведено кореляційний аналіз факторів стійкого розвитку та відібрано найбільш впливові. Основою для навчання нейронних мереж послужили статистичні дані стійкого розвитку України з 2004 до 2018 року. Виконано побудову трьох нейронних мереж: економічної, соціальної та екологічних сфер. Для навчання мереж використовувалось лише 70 відсотків даних з вибірки, інші були використані для тестування. У результаті побудовані нейроні мережі показали високу ступінь якості прогнозу і можуть бути надалі успішно використанні для моделювання показників сталого розвитку регіонів. Побудовані нейроні мережі здатні визначати показники стійкого розвитку, які представлені основними макроекономічними показниками регіону, на основі значної кількості вхідних параметрів. Причому такий підхід дозволить не тільки моделювати сталий розвиток, а й визначати, якою мірою той чи інший фактор на нього впливає. Відзначено перспективи подальших досліджень, якими може стати подальше тестування отриманої нейронної мережі на конкретних прикладах (показниках розвитку регіонів України) з метою моделювання. Також отримана нейрона мережа може бути покладена в основи оптимізаційної задачі знаходження оптимальних показників розвитку регіонів. Ключові слова: стійкий розвиток, регіональний розвиток, моделювання сталого розвиту регіонів, нейронні мережі, індикатори розвитку регіону, екологічна сфера регіону, економічна сфера регіону, соціальна сфера регіону. Формул: 2; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 18.