ТРАНСФОРМАЦІЯ БАЗОВИХ ПІДХОДІВ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ УПРАВЛІНСЬКОГО ОБЛІКУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ - Маренич, Т.; Поливана, Л.; Кирильєва, Л.; Шеховцова, Д. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Визначено роль загальноприйнятих принципів бухгалтерського обліку для організації як фінансового обліку, так і управлінського обліку на підприємствах України. Досліджено низку специфічних принципів, які не використовуються системою фінансового обліку, але є підґрунтям для організації управлінського обліку. Доведено, що перелік принципів управлінського обліку є більш розширеним, аніж загальноприйнятий. Виділено три підходи до ідентифікації принципів управлінського обліку (управлінський облік ґрунтується: на загальновизнаних принципах бухгалтерського (фінансового) обліку і специфічних принципах управлінського обліку; принципах бухгалтерського (фінансового) обліку, загальних та специфічних принципах управлінського обліку; тільки на загальних (або власних) принципах). Досліджено сутність принципів управлінського обліку та визначено їхні особливості внаслідок специфіки означеної підсистеми обліку та використання різноманіття облікових технік і методик. Виділено чотири глобальні принципи управлінського обліку: комунікація породжує інформацію, що має вплив; інформація є релевантною; аналізується вплив на вартість; розумне керування вибудовує довіру. Розкрито сутність глобальних принципів управлінського обліку і з’ясовано їхнє значення для ключових сфер діяльності. Доведено, що глобальні принципи управлінського обліку сьогодні мають рекомендаційний характер, однак регуляторами обліку в майбутньому пропонуються до обов’язкового застосування підприємствами, що представляють суспільний інтерес. Запропоновано перелік специфічних принципів управлінського обліку, що дозволяє поглибити розкриття його сутності, основних завдань і функцій. Визначено взаємозалежність принципів бухгалтерського (фінансового) та управлінського обліку при ухваленні рішень. Ураховуючи тісний взаємозв’язок принципів бухгалтерського обліку, глобальних принципів управлінського обліку та специфічних принципів останнього, їхню ієрархічну взаємозалежність запропоновано пірамідальну модель принципів бухгалтерського обліку в умовах глобалізації, використання якої дозволить підприємствам, що представляють суспільний інтерес, побудувати раціональну систему управлінського обліку, яка відповідатиме національним і міжнародним вимогам регуляторів обліку та сформувати фундаментальне обліково-аналітичне забезпечення управління діяльністю суб’єктів господарювання. Ключові слова: управлінський облік, принципи, інформація, глобалізація, підходи, організація. Формул: 0; рис.:2; табл.: 0; бібл.: 18.