РЕГУЛЮВАННЯ РИНКУ КРЕДИТУВАННЯ І ПЕРСПЕКТИВИ СТАБІЛІЗАЦІЇ ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ УКРАЇНИ - Содома, Р.; Черевко, Г.; Круп’як, І.; Андрусяк, Г.; Бродська, І.; Шматковська, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Актуальні питання небанківського кредитування фінансовими компаніями та бачення майбутнього регулювання їхньої діяльності детально окреслюють напрацювання, викладені в цій статті. Проаналізовано зміни в обсяги кредитування на небанківському фінансовому ринку. Проведено аналіз рівня концентрації кредитів за сумою укладених договорів. Сформовано бачення майбутньої візії та місії фінансового сектору економіки. Визначено критерії для оцінки необхідного ступеня нагляду за діяльністю кредитної компанії. Використано загальнонаукові та конкретні економічні методи, а також базовий дослідницький підхід, який дозволив визначити економічну природу фінансового сектору і сферу кредитування аграрних підприємств. Запропоновано цілі реалізації стратегії економічного зростання на перспективний період для досягнення європейських стандартів на фінансовому ринку. Фінансова підтримка поточної діяльності та перспективного економічного розвитку в Україні досі залишається значною проблемою. Розширення доступу до фінансових ресурсів аграрних суб’єктів господарювання може стати одним із чинників для розвитку економіки України. Головною метою Національного банку України є впровадження ризик-орієнтованого підходу в процедурах ліцензування і нагляду на ринку небанківського кредитування, який дасть змогу йому розвиватися і забезпечить дотримання прав та інтересів клієнтів. Запропоновано зберегти процедуру узгодження значної участі фінансових компаній як ключового елементу перевірки прозорості структур власності та бездоганної ділової репутації власників. Наукова новизна отриманих результатів представлена сукупністю теоретичних і практичних аспектів дослідження, а саме пропозиціями щодо сучасного стану кредитування та рекомендаціями щодо нагляду на фінансовому ринку України. Ключові слова: кредитування, фінансовий сектор, регулятори фінансового сектору, небанківське кредитування, стабілізація. Формул: 0; рис.: 5;табл.: 0; бібл.: 15.