ВПЛИВ ДЕСТРУКТИВНИХ ЧИННИКІВ НА ІНВЕСТИЦІЙНУ ТА ІННОВАЦІЙНУ ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ - Лихолат, С.; Вінічук, М.; Рущишин, Н.; Мединська , Т.; Сапінський , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто деструктивні фактори, такі як корупція, тіньова економка, які сповільняють процес формування інвестиційної та інноваційної привабливості України, а також сповільнюють розвиток вітчизняного бізнесу і завершенню реформуванню економічної системи, що особливо відчутно у передвиборні та поствиборні періоди. Окреслено роль глобальної депресії та тіньової економіки. Розкрито вплив політичних циклів на обсяг залучення інвестицій у вітчизняний бізнес, а також створюють ризики не лише для українського бізнесу, а й іноземним інвесторам. Водночас зазначені процеси можуть і приваблювати іноземних інвесторів можливістю застосування «рециклінгу» капіталу резидентів. Використовуючи економіко-математичні методи та моделі економічного аналізу, здійснено комплексну оцінку умов ведення бізнесу і встановлення взаємозалежностей об’єктивних і суб’єктивних показників — факторів досліджуваного явища та функціональних залежностей між ними. Зроблено висновки про характер змінної «тіньової економіки» і розвиток приватного бізнесу у країні, а також їхню залежність від політичних циклів і економічних потрясінь. Зроблено висновки щодо характеру впливу рівня тіньової економіки на розвиток приватного бізнесу в країні, а також їх залежність від політичних циклів та економічних потрясінь. Сформовано основу для ідентифікації проблем зниження ділової активності, яка пов’язана з нестабільною політичною ситуацією в Україні та виникла внаслідок фінансово-економічної кризи, воєнних дій усередині країни, систематичного переформатування влади, зміни політичних векторів. Доведено вплив деструктивних чинників на залучення іноземних інвестицій у вітчизняний бізнес, що свідчить про недостатній вплив держави на регулювання підприємницьких взаємовідносин і вимагає продуманих невідкладних реформ. Ключові слова: інвестиційна та інноваційна привабливість, політичні цикли, cуб’єкти підприємництва, індекс ведення бізнесу, корупція, тіньова економіка. Формул: 1; рис.: 5; табл.: 0; бібл.: 26.