ФОРМУВАННЯ ФІНАНСОВО СТАБІЛЬНОЇ ПЕНСІЙНОЇ СИСТЕМИ В УКРАЇНІ: ВИКЛИКИ, ПЕРЕДУМОВИ, КРИТЕРІЇ, ЗАХОДИ - Вовчак, О. Д.; Гальків, Л. І.; Кулініч, Т. В.; Жайворонок, І. Р. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Визначено основні завдання для розв’язання проблеми створення ефективної пенсійної системи в Україні. Розглянуто макроекономічні, соціально-трудові та демографічні чинники розвитку пенсійної системи України. На основі даних чинного Зведеного бюджету Пенсійного фонду України доведено, що має місце фінансова незбалансованість, яка покривається за рахунок дотацій із державного бюджету. Проведено критичний аналіз динаміки доходів і витрат бюджету Пенсійного фонду України. На основі статистичних даних Кабінету Міністрів і Пенсійного фонду України розраховано темпи приросту середньої заробітної плати, середньої пенсії, кількості платників єдиного соціального внеску і кількості пенсіонерів. Охарактеризовано переваги і недоліки приросту показників збалансованості пенсійної системи. Представлено приклад, який підтверджує несправедливість підходу до нарахування пенсійних відрахувань робітникам і самозайнятим індивідам. Визначено основні критерії ефективності пенсійної системи. Описано параметри для оцінки ефективності функціонування пенсійної системи. Сформовано комплекс заходів для вдосконалення чинної української пенсійної системи. Визначено необхідне значення коефіцієнта заміщення для досягнення середнього рівня країн Європи. Перераховано обмеження, яким повинні відповідати нормативно-правові документи, які будуть основою стратегії довгострокового розвитку пенсійної системи України. Запропоновано умови, які повинні бути законодавчо оформлені для забезпечення збалансованості та довгострокової фінансової стійкості пенсійної системи. Доведено інтегрованість пенсійної системи в інші інститути державного управління та їхню взаємозалежність на прикладі бюджету Пенсійного фонду України, значна частка якого формується на основі бюджетних трансфертів. Загалом, окреслені значні інституційні зміни, яких вимагає функціонування фінансово стабільної пенсійної системи. Основну увагу приділено запровадженню повноцінної функціонуючої трирівневої пенсійної системи. Запропоновано початкові зміни підходів до нарахування пенсій, які повинні відповідати європейським стандартам і враховувати валоризацію доходів. Ключові слова: пенсійна система, фінансова стабільність, Пенсійний фонд України, бюджет. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 13.