МЕТОДИ І МОДЕЛІ ВИЗНАЧЕННЯ СУМІСНОСТІ УПРАВЛІННЯ КОМАНДОЮ ІТ-ПРОЄКТІВ - Кравченко, О. В.; Степанов , М. М.; Бесєдіна , С. В.; Мєзєнцева , О. О.; Телічко , Н. О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Криза Covid-19, окрім світової пандемії, завдала нищівного удару по економіці і бізнес-компанії, підприємства постраждали найсерйознішим фінансовим чином. Присвячено засобам установлення оптимальних ролей у процесі використання наукових і практичних методів для членів команди управління проєктами, а також оптимальним засобам їх взаємодії у процесі розв’язання проблем з урахуванням психотипів особистості людини. Розглядається концептуальна модель оцінки компетентнісних навичок шукачів роботи при формуванні виробничої структури корпоративної ІТ-організації з використанням нечітких наборів. Проаналізовано аналіз наявних проблем підбору персоналу в організаціях, діяльність яких пов’язана з розробленням програмного забезпечення різної спрямованості. Концептуальна модель, що лежить в основі системи управління людським капіталом проекту, — це системна модель управління людським капіталом проєкту, елементи якої відповідають організаційному середовищу проєкту, особі члена команди, його професійній діяльності у проєкті та конфігурації продукту проєкту, що створюється. Описано найпоширеніші психотипи працівників інженерних ІТ-організацій. Їхня взаємодія детально вивчена із використанням узагальненого методу активізації творчої діяльності людського капіталу проєкту. Наведено типологічний склад ролей, посад у сучасних ІТ-організаціях із рекомендованими соціонічними, технічними, організаційними типами для кожного виконавця. Розроблено модель оцінки компетентності конкурента за роль, позицію в ІТ-організації. Право кандидата на роботу в ІТ-організації базується на результатах тестування і співбесід, без формалізації невизначеності, ризиків та обґрунтованого врахування особистих доходів та потенціалу людського капіталу. Представлено результати дослідження методу формування проєктної команди програмного забезпечення, концепції управління людськими ресурсами, яка може бути використана у проєктно-орієнтованому управлінні підприємствами різних сфер діяльності. Ключові слова: командоутворення, оцінка компетентнісних навичок, підбір персоналу, IT-організація, методи. Формул: 14; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 22.