МОТИВАЦІЙНИЙ КЛІМАТ ЯК МЕХАНІЗМ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОТЕНЦІАЛУ МОЛОДИХ НАУКОВЦІВ У БІЗНЕС-СЕРЕДОВИЩІ - Шкода, Т. Н.; Теплюк , М. А.; Рєпіна , І. М.; Семенець-Орлова , І. А.; Дьоміна , О. М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Сучасні молоді науковці як представники професійної спільноти вчених наразі потребують розроблення нових механізмів реалізації свого потенціалу в бізнес-середовищі, яке переживає надзвичайно турбулентний період свого розвитку. Основна мета статті полягає в комплексному дослідженні мотиваційного клімату як механізму реалізації потенціалу молодих науковців у бізнес-середовищі, що матиме позитивний аспект для стейкхолдерів. У ході дослідження було встановлено, що наукові здобутки більшості учених є, безперечно, вагомими для формування теоретичних засад розроблення мотиваційного механізму, разом з тим науковці не виокремлюють саме мотиваційного інструментарію реалізації потенціалу молодих науковців, хоча й підтверджують у своїх дослідженнях взаємозв’язок мотивації, мотиваційного клімату і сфери освіти. Визначено, що основними завданням мотивації персоналу є залучення персоналу в організацію, збереження співробітників і забезпечення їхньої лояльності до бізнес-середовища, де вони працюють, стимулювання продуктивної поведінки, контроль за витратами на робочу силу, забезпечення адміністративної ефективності, простоти і зрозумілості кожному працівнику. Сформовано пропозиції щодо набору критеріїв для діагностики мотиваційного клімату підприємства, що призводитиме до постійного оновлення й удосконалення операційної діяльності підприємств та ефективного залучення перспективних молодих науковців як працівників або партнерів. Запропоновано алгоритм оцінювання мотиваційного клімату підприємства, який включає три етапи: підготовчий, оціночний, аналітичний. Для загальної оцінки пропонується використовувати індекс мотиваційного клімату, який має такі елементи, як важливість i-го критерію мотиваційного клімату підприємства; бальна оцінка сили мотивації i-го критерію; оцінка оцінки задоволеності працівників i-м критерієм. Така оцінка мотиваційного клімату підприємства є важливою для реалізації потенціалу молодих учених, оскільки дає їм можливість оцінити, чи перспективне підприємство для майбутньої співпраці та успішної реалізації спільних проєктів. Ключові слова: мотивація, цінність, мотиваційний клімат, стейкхолдер, молодий науковець, потенціал. Формул: 2; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 21.