КОНТРОЛІНГ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ У КОНТЕКСТІ МІЖНАРОДНОГО ВИМІРУ - Лосіцька T.; Бєляєва, Н.; Лагутін, В.; Мельник, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено особливості реалізації контролінгу торговельних підприємств у контексті міжнародного виміру, можливості адаптації міжнародних підходів до українських умов ведення діяльності. Визначено сутнісне поняття контролінгу і його зв’язок із реалізацією загальних функцій менеджменту. Установлено, що контролінг є підсистемою управління, який забезпечує досягнення місії та системи цілей підприємства, охоплює усі напрями діяльності, бізнес-процеси і бізнес-об’єкти. Визначено, що ефективні бізнес-процеси — це рушійна сила успіху торговельного підприємства, тому виконання процесів має контролюватися і будь-які відхилення мають бути вчасно скориговані. Виявлено, що поняття контролінгу не обмежується суто контролем. Обґрунтовано неможливість розгляду контролінгу лише на заключній стадії управління. Контролінг забезпечує досягнення цілей торговельних мереж, спрямовуючи функціонування системи управління суб’єктами торговельного підприємництва в єдиному напрямку, визначеному стратегічними, тактичними та оперативними планами. Досліджено досвід інших країн у провадженні контролінгу на торговельних підприємствах. Визначено інструменти закордонної практики, які можуть використовуватися при реалізації контролінгу різних напрямів (контролінг маркетингу, контролінг закупівлі та логістики, контролінг фінансової діяльності, контролінг продажів, контролінг фінансової діяльності): система кайдзен, система Just-in-time, CRM, бенчмаркінг, АБС-аналіз та XYZ-аналіз, PIMS, матриця аутсорсингу, метод DPS, графік прибутковості «Майсігми», PEST-аналіз, метод Монте-Карло, методологія «гуртків якості», аналіз чутливості, побудова карти стратегічних груп, стандарти якості, показники ефективності за підрозділами, розрахунок рівня запасів, порівняння витрат у ланцюжку цінностей, управління змінами, управління за «слабкими» сигналами, ієрархія стратегій, побудова карти бізнес-процесів. Упровадження контролінгу забезпечує зростання обсягів товарообороту до 25 %; збільшення прибутку від 10 до 12 %; зростання рентабельності від 8 до 20 %; підвищення продуктивності праці до 30 %. Ключові слова: контролінг, торговельне підприємство, міжнародний досвід, бізнес-процеси, ефективне управління, інструмент. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 8.