УКРАЇНСЬКИЙ БІЗНЕС В УМОВАХ СВІТОВИХ ТОРГОВЕЛЬНИХ ВІЙН: СПОСТЕРІГАЧ, АКТИВНИЙ УЧАСНИК ЧИ ЖЕРТВА? - Бай, С.; Дєєва, Н.; Мельник, Т.; Пугачевська, К. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Зосереджено увагу на причинах виникнення нинішньої торговельної війни між США і Китаєм. Проаналізовано вплив виборчих процесів у США на вибір між вільною торгівлею та протекціонізмом. Визначено взаємозв’язок між вступом Китаю в СОТ, взаємовигідним співробітництвом зі США і тенденціями в торговому балансі між найбільшими торговельними партнерами. Проілюстровані основні взаємні претензії між США і Китаєм, які призвели до розв’язування «найбільшої торговельної війни в економічній історії». Визначено основні етапи ведення «бойових дій» і охарактеризовано напрямки ескалації конфлікту. Акцентовано увагу на втрати в торговельній війні, визначено основні вигодонабувачі від «торговельних розбіжностей». Запропоновано альтернативну думку з приводу реальних наслідків торговельної війни для ворогуючих сторін. Зроблено висновки щодо впливу торговельних воєн на світовий ВВП і на національні економіки найбільших країн світу. Акцентовано увагу на існуванні «фантомної торгівлі» для виходу зі санкцій і дії тарифів. Детально розглянуто роль українського бізнесу в торговельних війнах. Проаналізовано основні торговельні війни, в яких українські підприємства беруть участь, і можливі результати для бізнесу. Запропоновано авторське бачення впливу торговельної війни на торговельний баланс між Україною і ключовими учасниками — США і Китаєм. Зроблено висновки, які галузі української промисловості є пріоритетними для розвитку торговельних взаємин із Китаєм. Визначено основні бар’єри розвитку торгівлі зі США, причини зниження експорту українських товарів. Спрогнозовано, як поліпшення відносин між США і Китаєм вплине на роль українського бізнесу в умовах світових торговельних воєн. Ключові слова: торговельні війни, експорт, імпорт, протекціонізм, вільна торгівля, торговельний баланс, торговельнийий дефіцит, імпортні мита, санкції, тарифи, мита, фантомний торгівля, преференції. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 38.