ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО ПЕРЕСТРАХУВАНЯ В УМОВАХ ФІНАНСОВОЇ НЕСТАБІЛЬНОСТІ - Стащук, О.; Борисюк, О.; Дацюк-Томчук M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Фінансова нестабільність виникає внаслідок надмірної волатильності на фінансових ринках, слабкості фінансових інститутів і нездатності компаній фінансового сектору виконувати свої зобов’язання, не виняток становить й для страхових компаній, які не маючи достатніх фінансових ресурсів вдаються до перестрахування. У сучасних умовах перестрахування визначає стабільність розвитку страховиків і є одним з найважливіших інструментів, що забезпечує ефективний захист від природних, техногенних та інших ризиків. Брак фінансових ресурсів страхових компаній об’єктивно зумовлює обмеженість їхніх можливостей зі страхування великих ризиків. Перестрахування дозволяє страховим компаніям шляхом залучення грошових коштів інших страховиків забезпечити сумлінне виконання зобов’язань щодо здійснення страхової виплати за настання страхового випадку, зберігаючи при цьому стабільність свого фінансового становища. Узяття на страхування дорогих об’єктів небезпечний як для фінансової стійкості окремо взятого страховика, так і для покриття його збитків при настанні страхового випадку. Необхідність перестрахування обумовлена, серед іншого, нормативними вимогами до капіталу та активів і забезпечує інструментарій для швидкого розвитку страхового портфеля. Водночас перестрнахування дозволянє захистинти страховий портфелнь від впливу на нього серії великих страховних ризиків, у тому числі й катастрнофічних, унасліднок чого виплата сум страховного відшкоднування по ним не лягає важким тягарем на одне страховне товариснтво, а здійснюнється колектинвно усіма учасникнами перестрнахування. Унасліднок цього перестрнахування дозволянє прийматни страховні ризики, які значно переверншують власні фінансонві ресурси страховника. Таким чином, система перестрахування є запорукою фінансової стійкості будь-якої страхової компанії, надаючи захист її капіталу, і основою зростання обсягів та якості страхових послуг. Розглянуто сутність і значення перестрахування в умовах глобалізації світової економіки, а також проведено аналіз основних тенденцій розвитку вітчизняного перестрахового ринку і виявлено проблеми його розвитку в Україні. Ключові слова: страхування, фінансова нестабільність, волатильність, фінансовий ринок, перестрахування, комісійна винагорода. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 4; бібл.: 15.