РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ РЕФОРМИ ПОДАТКОВОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Прокопенко , Н.; Гудзь , О.; Крейдич, І.; Головко , М.; Казак , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано історичні періоди розвитку системи оподаткування в радянські часи і в період незалежності України. Окреслено етапи трансформації системи оподаткування країни і дедукцію розвитку національної системи оподаткування. З’ясовано, що за роки незалежності виділено п’ять трансформацій системи оподаткування у 1991, 1995, 1999, 2011 і 2015 роках відповідно. Проаналізовано передумови кожного із зазначених етапів реалізації трансформації системи оподаткування. Серед ключових передумов трансформаційних змін визначених періодів виділено: швидкі погіршення основних макроекономічних показників, упровадження законодавчих і нормативних актів щодо створення податкової міліції та перетворення Державної податкової адміністрації на центральний орган виконавчої влади як органу контролю для юридичних і фізичних осіб, наявні недоліки в системі оподаткування, несистематичні зміни у складі та механізмах розрахунку податків, хаотичність і недійсність системи податкових пільг, зміни у сфері легалізації фонду заробітної плати і в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Досліджено функції податків як визначальних концептів формування податкової системи країни щодо кожного вищезазначеного періоду. Розглянуто види і роль податкової пільги як інструменту державного податкового регулювання та стимулювання соціально-економічних процесів. Проведено оцінку процесу трансформації системи оподаткування визначила наявні критерії реформування, включаючи багатоваріантність, взаємодоповнюваність і послідовність, компроміс та еволюцію, глибину трансформацій та інновації податкової системи України. Доведено, що інструменти трансформації реалізації системи оподаткування України, що використовувались у цих процесах, не завжди відповідали особливостям соціально-економічного становища країни і податкової політики держави поставленій меті та комплексу завдань економічної стратегії. Наявні недоліки в українській системі оподаткування заважають економічному зростанню і призводять до високої економічної тінізації. Таким чином застосування наведених інструментів процесу трансформації системи оподаткування частково розв’язало наявні проблеми, проте значна кількість визначених завдань наразі залишається невирішеною. Ключові слова: система оподаткування, податки, податкові відрахування, державний бюджет, оподаткування. Формули: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 18.