ІНВЕСТУВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ: АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ПРАВОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - Косович, В.; Косович, Б.; Рим, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено дослідженню створення умов для соціалізації економічних відносин у сучасній Україні — правового забезпечення інвестування соціального підприємництва. Українська держава активно впроваджує в національну практику світові економічні тренди і правові стандарти. Серед них соціальне підприємництво і його правове забезпечення. Констатовано, що основними пріоритетами соціального підприємництва сьогодні є: розвиток соціальних інновацій, екологія, охорона здоров’я, освіта, професійне навчання, працевлаштування людей з обмеженими можливостями, добробут, розвиток територій, культура тощо. Соціальне підприємництво в Україні має дещо нерозвинутий характер через, насамперед, брак коштів на його розвиток. В Україні немає спеціального правового регулювання соціального підприємництва. Основною формою вітчизняного соціального підприємництва є благодійна діяльність громадських організацій. Акцентовано на тому, що успішність реалізації проєктів у площині соціального підприємництва значною мірою залежить від іноземних інвестицій. Права інвестора в Україні захищені розвинутим законодавством і, попри бюрократичні перешкоди, забезпечуються державними гарантіями. Зазначено, що аналіз вітчизняної економічної та правової практики вказує на наявність соціально-правових передумов для успішного інвестування коштів у соціальне підприємництво. Серед цих передумов виділено такі як: готовність суспільства й організаційна підтримка держави, міжнародне сприяння, наявність зацікавлених соціальних груп, наявність проєктів спеціальних законів, що мають стимулювати утворення, розвиток і діяльність соціальних підприємств як основної форми соціального підприємництва. Звернуто увагу на те, що проєкт Закону України «Про соціальне підприємство» змінює ідеологію соціального підприємництва від благодійної до підприємницької діяльність, що поєднана з упровадженням інновацій та розв’язанням соціальних проблем. Саме такий підхід є привабливим для внутрішнього і зовнішнього інвестора та є основою для майбутнього успіху соціального підприємництва. Підсумовано, що запропоноване дослідження може бути цікавим як для потенційних інвесторів, так і для інвесторів, які уже працюють в Україні і хочуть розвинути чи диверсифікувати напрями своєї діяльності. Ключові слова: інвестиції, соціальне підприємництво, забезпечення прав інвестора, економіко-правові передумови соціального підприємництва. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 21.