ФІНАНСОВІ, СОЦІО-ЕКОНОМІЧНІ, ЕКОЛОГІЧНІ ПАТЕРНИ І ФАКТОРИ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я ПРИ ФОРМУВАННІ ДОРОЖНІХ КАРТ ОБМЕЖЕННЯ ПОШИРЕННЯ ПАНДЕМІЇ COVID-19 - Васильєва, Т. А.; Люльов, О. В.; Пімоненко, Т. В.; Войтович, С.; Білан, Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Узагальнено аргументи і контраргументи в межах наукової дискусії з питання визначення та емпіричного обґрунтування фінансових, соціо-економічних, екологічних патернів та факторів громадського здоров’я для формування дорожніх карт з метою обмеження поширення епідемії COVID-19. Основною метою проведеного дослідження є розроблення регіональних протиепідеміологічних карт, що містять емпірично обґрунтовані маркери. Систематизація літературних джерел і підходів до розв’язання проблеми щодо встановлення основних факторів громадського здоров’я та фінансових, соціальних, економічних, екологічних детермінант, які обумовили регіональну диференціацію вразливості населення України від COVID-19, засвідчила, що вони ґрунтуються здебільшого на емпіричному досвіді інших країн і не повною мірою враховують національну і регіональну специфіку. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали методи диференціального числення нелінійних рівнянь, що дозволяє визначити критичні значення (маркери) для кожного фактору, які формалізують «слабкі місця» та «критичні точки» регіону щодо реагування на майбутні епідеміологічні загрози. Об’єктом дослідження обрано всі регіони України і м. Київ. Представлено дорожні карти майбутніх протиепідеміологічних заходів для кожного регіону України. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для органів місцевого самоврядування для ухвалення виважених рішень відповідно до існуючих повноважень і диференційовані рішення щодо послаблення заходів соціального дистанціювання, карантину, призупинення роботи економічних об’єктів, зміни фінансових бюджетів тощо, ураховуючи відмінності кожного регіону за факторами громадського здоров’я, соціо-еколого-економічними детермінантами. Ключові слова: державний бюджет, дорожня карта, місцевий боджет, пандемія, реформи. Формул: 2; рис.: 5; табл.: 6; бібл.: 39.