БАЛАНСОВЕ БЮДЖЕТУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ АГРОБІЗНЕСУ - Фоміна, О.; Семенова, С.; Мошковська, О.; Лосіцька , Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою статті є дослідження важливості балансового бюджетування для підприємств агробізнесу і розроблення зразка балансового бюджету, який відповідає потребам та особливостям їхньої діяльності, відображає ключові показники фінансового стану для досягнення цільового рівня економічного розвитку. Узагальнено підходи до визначення сутності бюджету і бюджетування, систематизовано основні ознаки класифікації бюджетів та охарактеризовано місце і важливість балансового бюджету. Проаналізовано особливості складання балансових бюджетів для підприємств агробізнесу, які полягають у методиці первісного визнання сільськогосподарської продукції, оцінці поточних і довгострокових біологічних активів, відображення в обліку земельних ділянок, біологічних перетворень. Охарактеризовано методику визначення бюджетних показників, порядок їх узгодження і взаємозв’язку з іншими видами бюджетів. Обґрунтовано запропонований балансовий бюджет, який доповнено аналітичними параметрами для оцінки фінансового стану підприємства і підтримки ухвалення ефективних рішень. Балансовий бюджет, зазвичай, містить стандартні статті фінансової звітності в розрізі місяців на відповідний рік, тому важливим доповненням є представлення відхилення за всіма показниками за рік і середньорічні значення, що надасть більш згладжені оцінки. Наукова новизна проведеного дослідження полягає у формалізації процесу балансового бюджетування та розробленні балансового бюджету для підприємств агробізнесу, що враховує особливості їхньої діяльності та містить аналітичні показники, які допомагають змоделювати коефіцієнти ліквідності, платоспроможності і фінансової стійкості та досягнути їх у довгостроковій перспективі. Результати дослідження дозволяють більш ефективно організувати проведення бюджетування, полегшити процес розроблення балансових бюджетів і представити їх у доповненій формі для управління фінансовим станом підприємств агробізнесу, зростання їхньої балансової вартості та економічного розвитку. Ключові слова: бюджет, балансове бюджетування, підприємство агробізнесу. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 2; бібл.: 22.