ПРАВОВІ ТА ТЕОРЕТИЧНІ ПРОБЛЕМИ ВИЗНАЧЕННЯ ІНТЕРНЕТ-БАНКІНГУ В УКРАЇНІ - Латковська, Т.; Марущак, А.; Олексій, У. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Присвячено дослідженню Інтернет-банкінгу з позицій нормативно-правового регулювання і науково-теоретичного осмислення. Обґрунтовано зростаючу роль інноваційних технологій у сфері банківського обслуговування. Зазначено, що система способів надання банківських послуг характеризується динамічністю і має важливе значення як для усієї банківської системи в цілому, так і для окремого банку. Розглянуто різні наукові підходи до визначення терміна «Інтернет-банкінг». Запропоновано розглядати Інтернет-банкінг як форму банківської діяльності і як форму дистанційного обслуговування клієнтів банку. За першого підходу Інтернет-банкінг — це форма банківської діяльності, при здійсненні якої банківські операції здійснюються за допомогою обміну електронними сигналами, а не шляхом обміну готівкою, чеків або інших видів документів. Другий підхід передбачає трактування Інтернет-банкінгу як системи дистанційного обслуговування клієнтів банку, що використовуються ними і банками для здійснення банківських операцій та надання банківських послуг виключно за допомогою мережі «Інтернет». Досліджено регулювання Інтернет-банкінгу нормативно-правовими актами і підкреслено його вкрай низький рівень. Аргументовано доцільність установлення чітких меж використання Інтернeт-банкінгу і чітко окресленого кола банківських послуг, що може і, навпаки, не може надаватись через Інтернет. Закцентовано увагу на таких системах дистанційного обслуговування клієнтів банку: «телефонний банкінг», «клієнт — банк», «клієнт — Інтернет — банк» та «миттєва безконтактна оплата». Охарактеризовано кожну із згаданих систем.Обґрунтовано суттєву різницю між телефонним банкінгом і мобільним банкінгом. У першому варіанті особа за допомогою телефону отримує послугу через дзвінок у службу підтримки банку, і в такому разі наявність доступу до Інтернету в даний момент не важлива. А користування мобільним банкінгом для здійснення будь-яких операцій вимагає підключення до Інтернету і можливість використати мобільний додаток, установлений на телефоні, або зайти на відповідний сайт за допомогою персонального комп’ютера. Ключові слова: Інтернет-банкінг, дистанційне банківське обслуговування, системи дистанційного обслуговування клієнтів, банківська діяльність, банківські послуги. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 15.