ЕФЕКТИВНІСТЬ ЛОГІСТИЧНОГО ЛАНЦЮГА ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ - Іванова, М.; Смєсова, В.; Ткаченко, А.; Бойченко, М.; Архипенко T. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Основою економічної та фінансової безпеки підприємства є ефективна фінансово-економічна діяльність, стабільний фінансовий стан, раціональне використання фінансових ресурсів. Одним із чинників ефективної фінансово-господарської діяльності та економічної безпеки підприємств є формування ефективних логістичних ланцюгів, що забезпечують його учасникам можливості для протидії загрозам внутрішнього і зовнішнього середовища. Формування ефективних логістичних ланцюгів на засадах урахування економічних інтересів його учасників зумовлює зміни в результатах їхньої фінансово-економічної діяльності та створює засади для їхньої фінансової незалежності, соціально-економічної ефективності та стабільності. Метою статті є формування підходів до оцінювання ефективності логістичного ланцюга на засадах забезпечення економічної і фінансової безпеки підприємств. Досліджено наукові підходи до оцінювання ефективності логістичного ланцюга підприємств, виявлено їхні переваги і слабкі місця, проаналізовано їх методологію. Запропоновано підхід до оцінювання ефективності логістичного ланцюга промислових підприємств, використання якого дозволить узгодити економічні інтереси учасників логістичного ланцюга, знизити їхні фінансові витрати, забезпечити ефективну економічну діяльність, сформувати засади для їхньої фінансової та економічної безпеки. Науковою новизною статті є формування сучасного підходу до оцінювання ефективності логістичного ланцюга, який, на відміну від наявних, передбачає використання індикатора ефективності логістичної діяльності підприємств, яким є стаціонарність відношення результатів від операційної діяльності до логістичних витрат відносно середнього значення або детермінованого тренду в часі. На основі цього також запропоновано підхід до формування моделей ефективної логістичної діяльності підприємств. Доведено, що ефективність логістичного ланцюга досягається за умови, коли фінансовий результат від операційної діяльності поєднаних логістичним ланцюгом підприємств щодо їхніх витрат на логістичну діяльність не буде змінюватися протягом тривалого часу або буде закономірно змінюватися з достовірним прогнозом і можливістю економічного прогнозування подальшої співпраці. Доцільність використання цього підходу підтверджено на основі проведеного аналізу ефективності логістичних ланцюгів обраних підприємств. Вихідними даними для побудови даної моделі слугували логістичні витрати як складова операційних витрат підприємства та фінансовий результат від операційної діяльності. Установлено недоліки застосування чинних стандартів бухгалтерського обліку і нормативних актів для комплексного оцінювання логістичних витрат підприємства. Запропоновано використовувати бази даних Девіса, які формуються на підставі веб-опитування підприємств щодо величини їхніх логістичних витрат. Наголошено, що фактична стійкість логістичних ланцюгів для кожного підприємства й оптимальне відношення їхніх результатів до витрат визначає поточна кон’юнктура ринку. Сформульовано уявлення відносно ефективності зв’язків у логістичному ланцюзі. Зроблено висновок, що оптимальною можна вважати наявність довгострокової стійкої рівноваги у формі векторної коінтеграції для всіх суб’єктів логістичного ланцюга. Установлено, що перспективами подальших досліджень є розроблення наукового підходу до формування логістичного кластера як основи для фінансової та економічної безпеки підприємств. Ключові слова: економічна безпека, фінансова безпека, фінансові витрати, фінансові результати, ефективність, логістичний ланцюг, логістична діяльність. Формул: 5; рис.: 2; табл.: 2; бібл.: 15.