СТРАТЕГІЧНІ НАПРЯМИ ПОДОЛАННЯ КОРУПЦІЇ: ФІНАНСОВІ І ПРАВОВІ ОРІЄНТИРИ - Длугопольський, О.; Фаріон-Мельник, А.; Білоус, І.; Москалюк, Н.; Банах, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Корупція була, є й буде притаманною всім типам економіки, однак найрозвинутіші країни, тим не менш, відрізняються найменшим її рівнем, і — навпаки. Проте останнім часом масштаб проблеми корупції зріс і різко змінився в усьому світі. На сьогодні це негативне явище в довгостроковій перспективі розвитку проникає майже в усі органи виконавчої влади. Отже, статтю присвячено аналізові основних сфер і напрямів корупційної діяльності. Результати дослідженнь продемонстрували, що багато країн мають високі показники корумпованості суспільств. Проаналізовано причини і коріння корупційної поведінки. Регресійний аналіз Rule of Law Index та індикаторів корупції проводиться з акцентом на взаємозв’язок між ROL Index та CPI, GCI. Прямий зв’язок між ROL Index та CPI підтверджується емпірично (R2 = 0,9155). Також підтверджено непрямий зв’язок між ROL Index та GCI (R2 = 0,9294), ROL Index та ESG Index (R2 = 0,7209). Надано рекомендації щодо розроблення і впровадження інтегрованих антикорупційних технологій у різних сферах: державне управління, місцеве самоврядування, юстиція, освіта і медицина тощо. Основні підходи, що визначають верховенство права, були роз’яснені з метою доведення взаємодії між недотриманням норм права і появою корупції як явища. Вважаємо, що верховенство права і захист прав людини є двома сторонами одного принципу, який визначає свободу жити гідно без корумпованих дій, які загрожують незалежності громадян як від тіньової економіки, так і від недоброчесної поведінки чиновників різного рівня. Ключові слова: верховенство права, корупція, кореляція, Corruption Perceptions Index, Rule of Law Index, Environmental, Social and Governance Index, Global Corruption Index. Формул: 1; рис.: 14; табл.: 1; бібл.: 60.