МЕТОДИЧНІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНЮВАННЯ ВПЛИВУ ЯКОСТІ ТРАНСФОРМАЦІЙНИХ ПРОЦЕСІВ НА РОЗВИТОК ФІНАНСОВОГО СЕКТОРУ - Барановський, О.; Боярко, І.; Злуніцина, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Проаналізовано наявні методики окремих центральних банків, регуляторів фінансових ринків, міжнародних фінансово-кредитних установ, рейтингових агенцій і консалтингових компаній, які частково можна використати для оцінки якості трансформаційних процесів, що відбуваються у фінансовому секторі. Запропоновано адекватний методичний інструментарій, що дозволить оцінити потенціал вітчизняного фінансового сектору, виявити закономірності трансформаційних процесів, а також оцінити вплив їхньої якості на функціонування фінансових посередників і запропонувати відповідні механізми забезпечення їхнього подальшого розвитку. Розроблено структурно-логічну схему формування критеріїв і системи показників якості трансформаційних процесів у фінансовому секторі економіки країни. Розглянуті загальні підходи доцільно використовувати для розроблення методики інтегральної оцінки якості трансформаційних процесів у фінансовому секторі економіки шляхом конкретизації змісту основних етапів і методичних прийомів стосовно цілей та об’єкта дослідження. Оцінювання якості трансформаційних процесів у фінансовому секторі національної економіки – процес неоднозначний, оскільки, по-перше, у цьому плані його можна розглядати як вплив здійснюваних трансформацій на якісний стан об’єктів, що піддаються їхньому впливові, так і як якість трансформацій як таких. По-друге, трансформаційні процеси у фінансовому секторі національної економіки можуть бути позитивними і негативними; загальними, конкретними і специфічними; масштабними і незначними; системними і точковими; інтенсивними й екстенсивними; пріоритетними і другорядними; стимульованими і стримуваними; різноспрямованими; ресурсними, технологічними, інституціональними, організаційними, ціннісними, поведінковими; у часі і просторовими; болісними, конфліктними і неконфліктними, а також відбуватися з різними витратами. По-третє, оцінці мають підлягати як очікувані, так і фактичні результати трансформаційних процесів у фінансовому секторі. Ключові слова: фінансовий сектор, трансформація, трансформаційні процеси, показники якості трансформаційних процесів, методика оцінки якості трансформаційних процесів. Формул: 6; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 15.