СТРУКТУРНА ПАРАДИГМА ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОГО ПАРТНЕРСТВА - Кузнєцова, А.; Козьмук, Н.; Кліпкова, О.; Стецевич, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Зосереджено увагу на виявленні нової та модифікації чинної парадигм формування інвестиційно-інноваційного партнерства. Досліджуються основні ймовірні учасники інноваційного партнерства, їхні ролі та можливі ефекти від співпраці. Акцентується увага на виборі напрямів реалізації результатів інноваційного процесу залежно від порівняльної оцінки доходів і витрат комерціалізації інновації. Запропоновано виокремити пряму і непряму форми інноваційного партнерства: «підприємство — університет» і «підприємство — інноваційний посередник — університет». Здійснено аналіз способів отримання доходу за кожного обраного виду співпраці. Виокремлено і проаналізовано платформи глобалізації та концентрації капіталів, які передують інтеграційним партнерським угодам. Для побудови окремої адаптивної парадигми інноваційного партнерства проаналізовано фактори зовнішнього і внутрішнього середовища, що формують бар’єри для реалізації успішних інноваційних партнерських моделей. Виявлено, що ще одним фактором, який варто враховувати при виборі форм інноваційного партнерства між усіма зацікавленими сторонами, є фінансова віддача від комерціалізації інновації. На її величину впливатимуть об’єктивні фактори зниження вартості грошей у часі, рівень розвитку науково-технічного прогресу, сприяння державній політиці, обрані пріоритети національної стратегії тощо. Щодо суб’єктивних факторів, то їхній перелік лежить у множині поведінкових характеристик особистості. Зазначено, що формування напряму інноваційного партнерства тісно повʼязане з регіональною особливістю розташування підприємств, установ та організацій. Запропоновано виділяти інноваційно експортноорієнтовані та інноваційно імпортозалежні області чи регіони країни. Така ознака охоплюватиме можливості отримання інновацій, знань і досвіду, а також ресурсів для їхньої реалізації з внутрішніх чи зовнішніх ринків. Одним із факторів отримання комерційного успіху за обраною формою інноваційного партнерства рекомендовано використати стратегію «блакитного океану», що дозволить детальніше провести дослідження ринку і виявити наявність ринкових ніш, які потребуватимуть уваги таких нових інтеграційних утворень. Виокремлено як ефективний напрям реалізації засад інноваційного партнерства — створення spin-off і spin-out компаній. Використано методи експертних оцінок, аналізу і синтезу, економічного експерименту та наукової абстракції, а також графічний і логічний методи. Ключові слова: інноваційне партнерство, інноваційний процес, інновація, бізнес-модель інноваційного партнерства, інноваційний посередник, комерціалізація інновації. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 2; бібл.: 12.