ПУБЛІЧНІ МЕХАНІЗМИ ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ У СФЕРІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИ: ДОСВІД ПОЛЬЩІ ТА УКРАЇНИ - Джумагельдієва, Г.; Драган, І.; Дика , О.; Загурська-Антонюк , В.; Моісєєв , Ю. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Дослідження проводилось на основі аналізу чинного законодавства, статистичних даних органів державної влади України і програмних документів, що містять стратегії розвитку електроенергетики України та Польщі. Метою роботи є визначення напрямів розвитку публічних механізмів фінансового забезпечення електроенергетичної галузі України і Польщі за умов розвитку транскордонного співробітництва. Дослідження логічно побудовано щодо охоплення трьох областей, зокрема, аналізу внутрішнього ринку електроенергії України (який проводить критичний аналіз структури та обсягів електроенергії України); аналіз сумісності принципів українського електроенергетичного законодавства з принципами третього енергетичного пакета ЄС (який зосереджений на підтримці певних елементів неринкового ціноутворення, що спотворює конкуренцію в новій моделі ринку електроенергії України) та імперативу транскордонного співробітництва між Україною і Польщею, що окреслює їм основні завдання в галузі права та економіки, вирішення яких необхідне для створення транснаціонального біржового ринку України і Польщі при реалізації Енергетичної стратегії України в контексті інтеграції України з європейською енергетичною системою). Отримані результати дозволяють визначити ефективні напрями публічного управління щодо фінансового забезпечення транскордонного співробітництва між Україною і Польщею у сфері електроенергетики та можливі форми і напрями її реалізації. Ключові слова: фінансове забезпечення, ринок електроенергетики, публічні механізми, транскордонне співробітництво, біржова торгівля. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 14.