ЕФЕКТИВНІСТЬ ВЕЛИКОТОВАРНИХ АГРОПРОМИСЛОВИХ ФОРМУВАНЬ В УКРАЇНІ - Дем’яненко, С.; Сагайдак , М.; Сас O.; Авраменко , Т.; Левківський , Є. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Аналіз діяльності великотоварних агропромислових формувань (ВАФ), або так званих «агрохолдингів», в Україні показав їхні переваги порівняно з іншими видами фермерського господарства. Основною їхньою перевагою є реальна агропромислова інтеграція, включаючи землеробство, переробку, торгівлю продуктами харчування, часто з власною торговою маркою, та експортну діяльність. Також ВАФ має можливості залучити дешеві фінансові ресурси від афілійованих або власних банків в Україні і за кордоном. У результаті вони впроваджують сучасні технології в сільському господарстві та переробці, виробляють високоякісні продукти харчування і мають хороші конкурентні позиції на сільськогосподарських і продовольчих ринках в Україні і за кордоном. У ВАФ використовуються трансфертні ціни, які мінімізують зовнішніх посередників, податки і збільшують дохід. Саме тому більшість ВАФ платять вищу оренду за землю, зарплату працівникам і мають вищу ефективність порівняно з іншими формами сільськогосподарських підприємств. Реальна агропромислова інтеграція у ВАФ суттєво відрізняється від такої інтеграції в інших сільськогосподарських структурах, які мають невеликі переробні заводи без глибокої переробки сільськогосподарських просапних матеріалів. ВАФ забезпечує широкомасштабне сільськогосподарське і переробне виробництво та має можливості використовувати його переваги за рахунок ефекту масштабу. Масштабне виробництво дозволяє їм використовувати високопродуктивну техніку та сучасні технології, завдяки чому значно збільшується продуктивність ресурсів, зменшуються витрати на одиницю продукції і, як результат, підвищується ефективність виробництва. Вузький сегмент діяльності ВАФ вимагає кваліфікованого персоналу в рамках сучасних сільськогосподарських і переробних технологій. Наявний людський капітал у сільській місцевості не відповідає потрібним вимогам, оскільки частка активного населення різко зменшується, відповідно формується дефіцит кваліфікованих спеціалістів. Слід зазначити, що проблема найму топ-менеджерів через масштабні та складні завдання є однією з найбільш актуальних. Ось чому ВАФ змушені самостійно готувати таких фахівців. Оцінено ефективність восьми публічних ВАФ. Для проведення аналізу ефективності ВАФ залежно від їхнього масштабу була розроблена імітаційна модель на основі розрахованої кореляційно-регресійної моделі за фактичними даними. Було встановлено, що залежність між ефективністю і масштабами ВАФ існує на низькому рівні. Відзначено, що найвищий рівень ефективності функціонування «великої» ВАФ є результатом більш компактного планування виробничих потужностей та кращого управління. Ключові слова: великотоварні агропромислові формування, агрохолдинги, земельний банк, оброблювана площа, агропромислова інтеграція, технології, ефективність. Формул: 3; рис.: 5; табл.: 3; бібл.: 24.