СУЧАСНИЙ СТАН ІНВЕСТИЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ COVID-19 ТА ЇЇ ВПЛИВ НА ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНУ СИТУАЦІЮ ДЕРЖАВИ - Бобровська , О.; Лисачок , А.; Кравченко , Т.; Акімова , Л.; Акімов, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Забезпечення стабільного економічного розвитку країни — головне завдання державних органів влади. Інвестиційна безпека є важливою складовою економічної безпеки, що відіграє важливу роль під час стійкого розвитку економіки країни. Сучасні глобалізаційні процеси відіграють важливу роль під час розбудови системи формування і захисту інвестиційної безпеки. Крім того, виникнення пандемії COVID-19 спричинило виявлення нових негативних факторів, ендогенних та екзогенних змін, котрі внесли значні корективи у процес розбудови стабільної економіки країни. Для боротьби з пандемією було запроваджено надзвичайний стан, він стосувався або всієї країни, або окремого регіону, або окремої сфери. Країни світу, зі свого боку, запроваджували санітарно-епідеміологічні заходи, щоб уникнути розповсюдження хвороби. Швидке запровадження цих заходів, а також розроблення і впровадження кроків, які стосувалися зменшення наслідків пандемії спричинили уповільнення економічного розвитку не лише у країнах світу, а й в Україні також. Головним фактором під час визначення рівня інвестиційної безпеки може слугувати дослідження стану інвестиційного клімату в країні. Пандемія істотно вплинула на стабільність економіки, зокрема створила негативне поле для забезпечення інвестиційної безпеки. Інвестиції, будучи довгостроковим «підживленням» економіки, є не тільки ключовою умовою модернізації національної економіки, а й чільним фактором її економічної безпеки. «Безпекоємні» властивості інвестицій визначаються можливістю здійснювати капітальні вкладення і виробничі нагромадження на рівні, який гарантує достатні темпи розширеного відтворення, технологічного переозброєння і реструктуризації економіки, що прямо збільшує потенціал захисту економічних інтересів від загроз різного походження. Узагальнювальним показником інвестиційної безпеки є частка нагромадження валових інвестицій у ВВП. Оцінка сучасного рівня інвестування дозволила визначити про достатність забезпеченості економіки України інвестиціями, що є показником інвестиційної безпеки країни. Ключові слова: інвестиційна безпека, пандемія, ВВП, фінансово-економічна ситуація, державні інституції, інвестиційний клімат. Формул: 3; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 38.