УПРАВЛІННЯ ІНСАЙДЕРСЬКИМИ ЗАГРОЗАМИ ЯК СКЛАДОВА ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА - Затонацький, Д.; Маргасова , В.; Корогод , Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто інсайдерські загрози в компаніях, що належать до різних секторів економіки, а також визначено різні методи їхньої оцінки. Проблема витоку інформації стає дедалі важливішою для компаній в усіх галузях економічної діяльності. Проблема інсайдерських загроз набуває усе більшого значення, оскільки компанія може понести втрати не лише через виток інформації про її винаходи, а й через судові позови в разі крадіжки особистої інформації клієнтів, контрагентів тощо. Це означає, що для виходу на міжнародні ринки українські компанії повинні мати належний рівень захисту не тільки конфіденційної інформації компанії, а й даних про клієнтів, контрагентів тощо. Метою статті є аналіз наявних методологічних підходів до оцінки інсайдерських загроз на підприємстві як складової економічної та кадрової безпеки. Ми прийшли до висновку, що різні галузі промисловості і сфера послуг мають різну вразливість до інсайдерських загроз, тому застосовують особливі підходи до управління інсайдерськими загрозами та кадрової безпеки. Було встановлено, що витоки інформації є серйозною загрозою економічної та кадрової безпеки підприємства. Підприємства досягли значних успіхів і створили ефективні процедури для запобігання зовнішнім загрозам, однак захист від внутрішніх загроз залишається на дуже низькому рівні. У процесі дослідження було дано визначення поняттю внутрішнього зловмисника, виділено окремі типи інсайдерських загроз і встановлено, які основні дії виконують співробітники підприємства перед проведенням інсайдерської атаки. Було доведено, що ступінь вразливості до інсайдерської загрози визначається типом господарської діяльності компанії та ліквідністю інформації, яку можуть вкрасти. Найбільше витоків спостерігається у високотехнологічних компаніях і фармацевтичних компаніях, тоді як найліквіднішою є інформація в банках, фінансових установах, промислових і торговельних компаніях. Ключові слова: економічна безпека підприємства, людський капітал, кадрова безпека, управління інсайдерськими загрозами, інформаційні бази даних. Формул: 0; рис.: 5; табл.: 0; бібл.: 20.