ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ МОДЕЛІ ІННОВАЦІЙНОГО ТУРИСТИЧНОГО ПРОДУКТУ В УКРАЇНІ: ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ - Гаврилюк , С.; Мелько , Л.; Уварова , Г.; Карюк , В.; Мігус, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Представлено наукову дискусію щодо тенденцій і перспектив розвитку продуктових інновацій у туристичному бізнесі. Основною метою проведеного дослідження є обґрунтування сутності та ролі інноваційних туристичних продуктів у підвищенні ефективності господарсько-продуктової діяльності підприємств туристичної сфери, необхідності їхньої імплементації в туризмі на сучасному етапі в Україні. На основі аналізу літературних джерел і наявних підходів до розв’язання проблеми імплементації інноваційних продуктів туристичними підприємствами сформульовано понятійний інструментарій у цій сфері з урахуванням галузевих особливостей, охарактеризовано різновиди продуктових інновацій туристичних підприємств. Актуальність розв’язання цієї наукової проблеми полягає в тому, що в умовах конкуренції розвиток туристичного бізнесу забезпечується насамперед використанням туристичними підприємствами продуктових інновацій, запровадженням ефективних шляхів реалізації пріоритетних напрямів інноваційної діяльності. Дослідження проблеми імплементації інноваційних туристичних продуктів у практичній діяльності підприємств здійснено в такій логічній послідовності: проаналізовано сутність і види інноваційних туристичних продуктів, визначено основні передумови їхньої імплементації в діяльності підприємств; розглянуті основні тенденції розвитку інновацій у туристичному бізнесі України, зокрема нові туристичні продукти та інноваційні підходи, які застосовують для утримання постійних клієнтів і залучення нових в умовах конкуренції; розроблено оптимальну модель імплементації інноваційних туристичних продуктів. Методичним інструментарієм проведеного дослідження стали загальнотеоретичні та специфічні методи, зокрема, логіко-діалектичний, графоаналітичний метод, метод наукової абстракції, системний і комплексний підходи. Періодом дослідження обрано 2010—2019 роки. Об’єктом дослідження є інноваційний туристичний продукт, що дозволило побудувати модель його імплементації з урахуванням взаємодії зовнішнього та внутрішнього середовища. Представлено результати емпіричного аналізу основних тенденцій розвитку інноваційної діяльності на сучасному етапі розвитку туристичного бізнесу в Україні. Крім того, зазначено причини, що гальмують інновації в туризмі, урахування яких потрібне задля розроблення та імплементації інноваційних туристичних продуктів. Дослідження теоретично доводить і підтверджує, що розвиток інноваційної діяльності та упровадження інноваційних туристичних продуктів забезпечують туристичним підприємствам конкурентні переваги. Результати проведеного дослідження можуть бути корисними у практичній роботі туристичних фірм, які прагнуть створити портфель інноваційних продуктів і підвищити ефективність своєї діяльності. Ключові слова: інновація, інноваційний продукт, інноваційний туристичний продукт, туристичний бізнес, види товарних інновацій у туризмі, модель упровадження інноваційного туристичного продукту. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 1; бібл.: 36.