ФАКТОРИ ПОПИТУ НА БАНКІВСЬКІ КРЕДИТИ В УКРАЇНІ: МОДЕЛЮВАННЯ ТА ОЦІНКА - Глущенко, С.; Шпортюк , В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Наведено результати моделювання та оцінки ефектів впливу чинників попиту на банківські кредити з боку юридичних і фізичних осіб на обсяги банківського кредитування в Україні. Узагальнено чинники впливу на обсяги банківського кредитування з боку попиту від юридичних і фізичних осіб, виконано моделювання на базі статистичних даних для української практики в період з 2006 року до 2020-го. Розроблено векторно-авторегресійну модель оцінки чинників впливу на попит на банківські кредити з боку суб’єктів господарювання. Відповідно до побудованої моделі зроблені висновки, що зміна попиту на кредитні ресурси з боку юридичних осіб пояснюється зміною процентної ставки (на 30%), зміною індексу промислової продукції (15,6%), зміною індексу ПФТС (10,7%), зміною індексу цін виробників промислової продукції (1,0%), зміною самих себе у часі (42,5%). Також розроблено векторно-авторегресійну модель оцінки чинників впливу на попит на банківські кредити з боку домашніх господарств. Відповідно до побудованої моделі зроблено висновки, що зміна попиту на кредитні ресурси з боку фізичних осіб пояснюється зміною обсягу середньої заробітної плати (16,2 %), зміною процентної ставки (16 %), зміною витрат (8,2 %), зміною ВВП (7,7 %), індексом споживчих цін (6,9 %), зміною кількості зареєстрованих безробітних (2,9 %) і зміною самих себе в часі (42,1 %). Отримані результати можуть мати практичне застосування як у межах формування банківської кредитної політики, так і в межах державних регуляторних заходів впливу на активізацію кредитного сектору в країні. Ключові слова: банківський кредит, чинники попиту на банківські кредити, VAR-моделювання, домогосподарства, суб’єкти господарювання. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 6; бібл. 11.