ОРГАНІЗАЦІЙНІ ПІДХОДИ ЩОДО ЗДІЙСНЕННЯ ОПЕРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ НА ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВАХ - Старенька, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Сучасні умови функціонування переважної більшості промислових підприємств вимагають побудови системи оперативного контролю, що дозволить не лише своєчасно реагувати на негативні впливи зовнішнього і внутрішнього середовища, а й дасть можливість ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення, забезпечуючи конкурентні переваги підприємства. Налагоджена система оперативного контролю дозволить не тільки своєчасно виявляти недоліки, а й оперативно усувати їх і запобігати проявам у майбутньому. Розглянуто підходи науковців щодо різних аспектів організації внутрішнього, зокрема оперативного контролю на підприємствах. Особливу увагу приділено вивченню стану організації оперативного контролю. Доведено, що в організаційній структурі підприємства має бути відділ внутрішнього контролю, який підпорядкований безпосередньо керівникові підприємства і взаємопов’язаний з усіма його структурними підрозділами. Представлено склад відділу внутрішнього контролю, що включає керівника відділу і внутрішніх контролерів (внутрішнього контролера та оперативного контролера). Визначено їхні функціональні обов’язки. Зазначено, що саме оперативний контролер має здійснювати оперативний контроль можливих відхилень, ураховуючи їхній подальший вплив на результати господарської діяльності, аналізувати результати контролю і надавати керівникові інформацію про недоліки, виявлені в роботі структурних підрозділів, і пропозиції щодо їх усунення. Запропоновано послідовність дій щодо проведення контрольного процесу здійснювати за допомогою таких основних етапів, як підготовчий, перевірочний, порівняльний, діагностичний, інформаційний, управлінський і заключний. Кожен із них виконує певна група суб’єктів оперативного контролю, які застосовують різні контрольні заходи. Здійснення оперативного контролю на промислових підприємствах відповідно до запропонованих етапів сприятиме розподілові обов’язків між працівниками, що безпосередньо зайняті контролем, оперативному передаванню інформації відповідним центрам ухвалення рішень і раціональній організації оперативного контролю на промислових підприємствах. Ключові слова: внутрішній контроль, оперативний контроль, промислове підприємство, організація контролю, відділ внутрішнього контролю, оперативний контролер, етапи проведення оперативного контролю. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 0; бібл.: 20.