ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ ІНСТРУМЕНТАЛЬНИЙ АНАЛІЗ В УПРАВЛІННІ ЕКОНОМІЧНОЮ БЕЗПЕКОЮ ПІДПРИЄМСТВ ЩОДО ПРОТИДІЇ РЕЙДЕРСТВУ - Кузьминчук, Н.; Куценко, Т.; Стригуль, Л.; Терованесова , О.; Клепікова , С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Сучасні погляди на економічну природу протидії рейдерству є перманентно важливою передумовою стабільного розвитку підприємств і формування системи ефективного управління ними як основа забезпечення економічної безпеки за рахунок розроблення та реалізації сценаріїв протидії рейдерам. Стаття спрямована на використання аналітико-методичного інструментарію щодо впровадження в діяльність підприємства для забезпечення економічної безпеки в частині протидії рейдерству. За допомогою методів прогнозування і моделювання ризику рейдерського захоплення підприємств розроблено сценарії протидії рейдерам (інтенсивний, екстенсивний, комплексний) для конкретизації і вибору відповідних інструментів ухвалення управлінських рішень для забезпечення економічної безпеки. Результати прогнозування діяльності підприємств показали значний вплив факторів зовнішнього середовища (фінансові, економічні, соціальні і т. п.) на ризик рейдерського захоплення підприємств-представників у рамках сформованих груп. Це стало науковою основою для обґрунтування вибору і реалізації комплексного сценарію попередження ризику рейдерського захоплення, який об’єднує стратегічні альтернативи. Комплексний сценарій попередження рейдерського захоплення для підприємств-репрезентантів першої групи передбачає проведення постійного аналізу фінансово-господарської діяльності, упровадження механізмів стимулювання менеджменту та фінансування ризик-захисту. Для підприємств-репрезентантів другої групи з високим рівнем ризику рейдерського захоплення запропоновано такі альтернативи, зокрема: реструктуризація і роздільний облік майнового комплексу, постійний аналіз фінансово-господарської діяльності, включення в раду директорів представників органів влади, фінансування ризик-захисту. Отримані результати підтвердили важливість обґрунтування вибору і реалізації комплексного сценарію попередження ризику рейдерського захоплення через призму проблем забезпечення економічної безпеки підприємств у перехідних економіках. Практична цінність полягає у формуванні та реалізації попереджувальних і стимулювальних заходів протидії рейдерству для забезпечення економічної безпеки підприємства. Це дозволить керівникам підприємств використовувати інструментарій для захисту від рейдерства та зміцнення економічної безпеки підприємства. Ключові слова: ризик, рейдерство, безпека, моделювання, управління, прогнозування, ефективність, корисність. Формул: 10; рис.: 4; табл.: 1; бібл.: 22.