ФІСКАЛЬНЕ СТИМУЛЮВАННЯ ПРОСТОРОВОГО РОЗВИТКУ: КЕЙС КРАЇН ЄС - Худолей, В.; Беспалов M.; Тульчинська, С.; Тульчинський, Р.; Холявко, Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Мета статті полягає у формуванні основи для посилення фіскального стимулювання просторового розвитку регіональних економічних систем у контексті децентралізації. Методи дослідження: діалектичний метод, монографічний метод, методи синтезу, аналізу, узагальнення, абстрагування та систематизації. Результати. Автори розглядають поняття «фіскальний простір» як певне економічне просторове утворення, сформоване елементами регіональної економічної системи, які задіюються в побудові бюджетних складових та управлінні фінансовими потоками. Висвітлено позитивний вплив реалізації фіскальної політики в контексті децентралізації, а також певний дисбаланс окремих напрямів, що провокують пошук шляхів внутрішнього регілнального узгодження завдань фіскальної політики. Узагальнюючи досвід європейських країн щодо фіскального стимулювання розвитку регіональних економічних систем, виділено такі тенденції: по-перше, основними регулятивними інструментами є податкова і бюджетна політики, рівень їхнього розвитку і самостійності в регіонах окремих країн; по-друге, регіональна фіскальна політика завжди підпорядкована національній стратегії економічного розвитку; по-третє, податки стають інструментом як стимулювання, так і стримування розвитку регіонів. Запропоновано шляхи згладжування негативних викликів і визначено завдання фіскального стимулювання регіонального розвитку. Досвід європейських країн дозволяє дослідити перспективи розроблення інструментів для фіскального стимулювання для забезпечення стійкості та модернізації регіонального простору. Висновки. Досліджено досвід європейських країн у реалізації фіскальної політики в контексті децентралізації та функціонування місцевого самоврядування. Попри домінування європейських норм у фіскальній політиці, кожна країна сформувала свої стратегічні цілі економічного розвитку. Це дозволило зберегти національну ідентичність окремих територій, специфіку впливу культурної цінності на фіскальне стимулювання регіональних економічних систем. Автори приходять до висновку, що адаптація передового досвіду європейських країн до умов української економіки вимагає їхнього переформатування під цілі та стратегії національної економічної політики. Визначено напрями впровадження досвіду країн ЄС щодо фіскального стимулювання регіонального простору в Україні.