ОБЛІК ОПЛАТИ ПРАЦІ З ВИКОРИСТАННЯМ ТЕХНОЛОГІЇ БІОМЕТРІЇ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КІБЕРЗАХИСТУ ПІДПРИЄМСТВ - Задорожний, З.-М.; Муравський, В.; Яцишин, С.; Шевчук, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. В умовах зростання кібернетичних загроз унаслідок міжнародних гібридних конфліктів і біологічних загроз через пандемію COVID-19 зростає потреба запровадження технологій біометричної ідентифікації працівників, що призводить до трансформації методики та організації обліку на підприємстві. Першочергово змін зазнає порядок обліку й контролю робочого часу і заробітної плати працівників через обмеження доступу працівників до інформації й території підприємства, що визначає актуальність і мету наукового дослідження. Мета статті полягає в дослідженні перспектив контролю робочого часу і переміщення персоналу по території (приміщеннях) підприємства з використанням технології біометрії для розроблення методики автоматизації обліку виплат працівникам і забезпечення кібербезпеки суб’єкта господарювання. Досліджено перспективи використання системи автоматизованого пропуску працівників на принципах біометрії для цілей обліку і контролю. Удосконалено методику обліку та контролю відпрацьованого часу і заробітної плати персоналу із застосуванням системи автоматизованої ідентифікації працівників на основі даних про час перебування на території підприємства і виконання функціональних обов’язків. Розроблено рекомендації щодо забезпечення біологічної та кібербезпеки підприємства в частині класифікації приміщень підприємства та обладнання за функціональним призначенням і рівнем доступу до інформаційно-матеріальних потоків. Досліджено перспективи обліку витрат, пов’язаних з утримуванням і харчуванням персоналу, достовірного розподілу загальновиробничих та інших витрат на основі інформації зі системи біометричної ідентифікації працівників. Дальших досліджень потребують особливості методики та організації обліку в умовах дистанційного та ізольованого виконання обліковими фахівцями посадових функцій, що підвищує вимоги до кіберзахисту підприємств. Ключові слова: облік, робочий час, заробітна плата, біометрія, ідентифікація працівників, автоматизація обліку і контролю, кіберзахист, COVID-19. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 18.