МАРКЕТИНГОВЕ ОБҐРУНТУВАННЯ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА МАЛОГО БІЗНЕСУ З НАДАННЯ ГОТЕЛЬНИХ ПОСЛУГ - Памбук, С.; Устенко, І.; Мардар, М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Запропоновано бізнес-модель розвитку малого бізнесу регіонального ринку сфери послуг України за узагальненим методичним підходом; розкрито основні аспекти й параметри розвитку об’єктів готельних послуг. Основною метою дослідження є розроблення методичного підходу до маркетингового обґрунтування, організаційно-економічної характеристики та управління підприємством малого бізнесу з надання готельних послуг на прикладі хостелу. Систематизація літературних джерел і підходів до розв’язання проблеми використання стратегічного управління для локальних малих підприємств вказує на необхідність розроблення універсальної бізнес-моделі розвитку послуг гостинності з урахуванням особливостей регіонального ринку та інших важливих чинників. Адже завдяки вдало підібраній для конкретного часу і конкретного ринкового середовища бізнес-моделі підприємства досягають стійкої конкурентної переваги. Стрімкість ринкових змін в економіці Україні і поширення підприємництва актуалізують створення дієвих алгоритмів і методик підходу до маркетингового обґрунтування та стратегічного управління підприємством малого бізнесу. Об’єктом дослідження є бізнес-модель майбутнього бізнесу в умовах реалізації бізнес-ідеї для локального ринку. Дослідження здійснено з використанням сучасних загальнонаукових і спеціальних методів: карта бізнес-ідеї, PEST-аналіз, канва бізнес-моделі Остервальдера, визначення вартості бізнесу за витратним, дохідним і ринковим підходами, аналіз чутливості для визначення ступеня ризику бізнесу. Інформаційну базу дослідження становили статистична та організаційна, фінансова звітність підприємств малого бізнесу з надання готельних послуг. У результаті проведених досліджень розроблено алгоритм відкриття та аналізу роботи малого бізнесу з надання готельних послуг на прикладі хостелу. Методичний підхід складається з етапів: розроблення карти комерційної ідеї; розбір потенційної комерційної ідеї та проблем, які можуть бути вирішені в разі реалізації цієї комерційної ідеї; зведений PEST-аналіз; опис моделі поведінки споживача готельних послуг; аналіз конкурентів проєктного бізнесу; складання проєкту практичної філософії малого бізнесу; складання бізнес-моделі проєктного малого підприємства; ресурсне обґрунтування; оцінка ризиків проєкту. Запропонований методичний підхід може бути застосований для розроблення бізнес-плану малого бізнесу відкриття хостелу для розвитку регіонального ринку сфери послуг. Ключові слова: бізнес-план, маркетинговий план, карта бізнес-ідеї, ступінь ризику бізнесу, хостел, канва бізнес-моделі Остервальдера, PEST-аналіз. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 6; бібл.: 23.