РОЗВИТОК ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА НА ЗАСАДАХ РЕСУРСНОЇ ТЕОРІЇ - Лаврененко, В.; Махова, Г.; Вострякова, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Інновації відіграють важливу роль в економічному зростанні та розвитку. Питання пояснення здібностей підприємств генерувати та впроваджувати інновації є надзвичайно актуальним. Присвячено проблемам інноваційного потенціалу підприємства і його розвитку. Пояснено його сутність з позицій ресурсної теорії та запропоновано виділяти такі його складові, як інноваційні ресурси, інноваційні компетенції, інноваційні здатності та інноваційні проєкти. На основі цього інноваційний потенціал визначається як сукупність інтегральних характеристик, які дозволяють використовувати інноваційні ресурси за допомогою інноваційних компетенцій і на основі інноваційних організаційних здатностей. Інноваційними ресурсами виступають як традиційні економічні ресурси, так і ресурси інтелектуального характеру. Інноваційними компетенціями є комплекс властивостей персоналу підприємства генерувати інноваційні ідеї та забезпечувати їхню ефективну реалізацію. Інноваційні організаційні здатності характеризують уміння підприємства ефективно використовувати інноваційні ресурси шляхом створення сучасних бізнес-моделей, процесів і процедур. Основним інструментом реалізації інноваційного потенціалу є інноваційні проєкти. Дослідження довело доцільність використання для процесів оцінювання та моніторингу розвитку інноваційного потенціалу чотирикомпонентної матриці, три компоненти якої відображають складові інноваційного потенціалу — ресурси, компетенції та здатності, а четвертий — конкретне втілення реалізації інноваційного потенціалу — інноваційні проєкти. Компоненти в межах цієї моделі оцінюються на основі бінарної логіки аналізу економічних процесів. Для розвитку інноваційного потенціалу підприємства пропонується динамічна модель, яка передбачає реалізацію таких етапів: аналіз складових інноваційного потенціалу; відбір цільових інноваційних проєктів; установлення відповідностей між складовими інноваційного потенціалу і цільовими проєктами; розроблення програми розвитку інноваційного потенціалу. Ключові слова: інновації, розвиток, інноваційний потенціал, ресурси, можливості, компетенції, інноваційний проєкт, оцінка моделі інноваційного потенціалу. Формул: 2; рис.: 6; табл.: 0; бібл.: 17.