ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ МОДЕЛЕЙ РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТУ В ЕКОНОМІЦІ, МАРКЕТИНГУ, ФІНАНСАХ I БУХГАЛТЕРСЬКОМУ ОБЛІКУ - Косова, Т.; Смерічевський, С.; Іващенко, А.; Радченко, Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Актуальність дослідження визначається об’єктивною потребою моделювання процесів і результатів діяльності суб’єктів господарювання в умовах невизначеності станів внутрішнього і зовнішнього середовища для виявлення і зниження ризиків. Метою дослідження є систематизація джерел ризику та його основних видів, притаманних економіці, маркетингу, фінансам i бухгалтерському обліку, а також розроблення рекомендацій щодо використання моделей управління ризиками. Джерелом інформації слугували Керівні принципи Міжнародної організації зі стандартизації, Міжнародні стандарти фінансової звітності, Директиви Європейського Парламенту і Ради, наукові статті. Методами дослідження є: системний підхід, формалізація, теорія ризикології і моделювання, аналіз і синтез. Основний науковий результат полягає в узагальненні принципів, структури, процесів, джерел виникнення ризиків, підходів до їх моделювання, моніторингу, кількісної оцінки, відображення в бухгалтерському обліку і звітності. Формалізовано зміст і призначення моделей ризик-менеджменту, вимоги до інформаційної бази і методів їх побудови, підходи до опису, практичного застосування і валідації. Більш докладно розглянуто сферу використання таких моделей ризик-менеджменту: рефлексивні, сценарні, вартості під ризиком, кредитного ризику і очікуваних втрат, SWOT-аналіз, геп-менеджмент. Наукова новизна спостерігається в удосконаленні процесу моделювання на основі виділення додаткового етапу — оцінки модельного ризику, який сприятиме підвищенню якості моделей ризик-менеджменту і адекватному їх застосуванню. Практична значущість отриманих результатів полягає у підвищенні ефективності економічних, маркетингових, фінансових рішень, що ухвалюються на основі моделей ризик-менеджменту в умовах невизначеності. Ключові слова: ризик, управління, модель, економіка, маркетинг, фінанси, бухгалтерський облік Формул: 0; рис.: 1; табл.: 0; бібл.: 15. і.