ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНИЙ МЕХАНІЗМ ФОРМУВАННЯ ТРИВИМІРНОЇ ВАРТОСТІ КОМПАНІЇ - Краєвський, В.; Скорик, М.; Савченко, А.; Поліщук, С.; Скрипник, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Досліджено галузеві особливості формування показників системи бухгалтерського обліку та управління інформацією підприємством для побудови раціональної системи виробництва i реалізації, яка повинна забезпечувати постійне підвищення ефективності зазначеного суб’єкта господарювання. Тематичне структурування показників системи бухгалтерського обліку та управління інформацією здійснюється діяльністю підприємства щодо чітко окреслених характеристик галузевої специфіки. Запропоновано модель для розвідки функціонального змісту показників інформаційної системи управління, яка базується на результатах параметричної кореляції функціонування механізмів формування та організації екзогенних та ендогенних факторів. Відповідно, були розроблені та вдосконалені нові показники управління, насамперед завдяки їхній об’єктивізації в системі бухгалтерського обліку та інформації. Дослідження базується на системному методі, який розглядає в єдності та розвитку всі елементи, що формують обліково-інформаційну систему управління підприємством. Використано загальнонаукові методи наукового пізнання, а саме: метод аналізу (рекогносцирування функціонального змісту показників інформаційної системи управління); синтез (експлікація просторових показників інформаційної системи за рівнями управління підприємством); метод індукції (удосконалення методології формування показників інформаційної системи управління підприємством у контексті забезпечення його сталого розвитку в довгостроковій перспективі); емпіричний метод і графічний метод. Удосконалено методологію формування показників інформаційної системи управління підприємством у контексті забезпечення його сталого розвитку на довгострокову перспективу. Доведено, що роль інформаційної системи полягає у трансакційності послуг. За допомогою праксеологічного підходу було обґрунтовано аксіологічні імперативні узагальнення щодо згаданих показників ефективності «переповнення інформації» через систему інформації. Основні результати дослідження можуть бути використані для інформаційних систем управління сільськогосподарськими підприємствами, розроблених для кількісних та якісних характеристик ретроспективних статичних параметрів і перспективних динамічних прогнозів, що використовуються при ухваленні якісних рішень. Ключові слова: показники, система обліку та інформації, капітал, ресурси компанії, екологічні та соціальні ресурси. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 5; бібл.: 8.